MLADINA

27. 5. 2014  |  Evropske volitve 2014

Skrajnih desničarjev dovolj za novo politično skupino

Politično ravnovesje v Evropskem parlamentu je kljub večjemu deležu protievropskih poslancev, ki so bili 25. maja izvoljeni, ostalo enako. Desno- in levosredinske stranke bodo verjetno sklenile veliko koalicijo. Evropska ljudska stranka in Socialni demokrati imajo skupaj 398 poslancev, kar je več kot polovica vseh. Skrajnodesničarska evroparlamentarna skupina Evropa svobode in demokracije naj bi imela 36 poslancev, a se obetajo spremembe. Uganka je še 67 novoizvoljenih poslancev, ki ne spadajo v nobeno politično skupino Evropskega parlamenta, in so večinoma proti evropski integraciji. Več >>

Italijanska Severna liga (Lega Nord), ki je proti priseljevanju, naj bi se ločila od evroskeptične skupine Evropa svobode in demokracije (EFD) in se priključila bloku strank, ki bodo ustanovile novo skrajnodesničarsko grupacijo evropskega parlamenta.

EFD sicer sestavljajo britanska Ukip Nigela Faragea, ki je na volitvah v Evropski parlament dobila 24 poslancev, in Danska ljudska stranka, ki bo v tem sklicu imela štiri poslance. Odhod poslancev Lege Nord jih ne skrbi, saj bodo nove člane skupine črpali iz bazena novoizvoljenih poslancev.

Nova politična skupina, Evropska zveza za svobodo, ki se bo prihodnjih pet let zavzemala za odpravo evra, Šengenskega območja, omejitev migracije in priseljevanja ter selitev kmetijske politike nazaj na nacionalno raven, bo najverjetneje sestavljena iz »glavne sile« protievropejstva, francoske stranke Nacionalna fronta, Lege Nord, nizozemske Stranke svobode, avstrijske Stranke svobode, belgijske Blaams Belang in Švedskih demokratov.

Ker pa novo politično skupino lahko sestavi najmanj 25 poslancev, zastopana pa mora biti najmanj ena četrtina držav članic, bodo tudi Marine Le Pen, Geert Wilders, Heinz-Christian Strache in drugi istomisleče iskali med 67 novoizvoljenimi poslanci. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."