MLADINA

27. 5. 2014  |  Evropske volitve 2014

Prvi bo priložnost dobil Juncker

Da sta Evropski parlament in Evropski svet v skladu z evropsko pogodbo skupaj odgovorna za gladko izvedbo procesa za izvolitev novega predsednika Evropske komisije, je sporočilo konference predsednikov v Evropskem parlamentu voditeljem članic EU, ki se bodo nocoj v okviru Evropskega sveta pogovarjali o kandidatih za novega predsednika Evropske komisije.

Ob upoštevanju pogodbe in rezultatov evropskih volitev so se predsedniki na konferenci zavezali, da se bodo vodje političnih skupin v Evropskem parlamentu posvetovali in pogovarjali z namenom, da bo predsednik nove Evropske komisije postal kandidat, ki bo sposoben dobiti potrebno kvalificirano večino glasov poslancev Evropskega parlamenta. Prvi bo dobil priložnost dobiti to večino kandidat konservativcev Jean-Claude Juncker. Predsedniki v parlamentu na tej podlagi k sodelovanju pri medinstitucionalnih posvetovanjih vabijo tudi Evropski svet. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."