MLADINA

31. 5. 2014  |  Evrodržavljan

EU potrebuje nov program in boljše komuniciranje z ljudmi

Shada Islam: Voditelji bi morali začeti pripravljati nov program ukrepov za naslednjih pet let.

Shada Islam: Voditelji bi morali začeti pripravljati nov program ukrepov za naslednjih pet let.

Jean-Claude Juncker, nekdanji predsednik luksemburške vlade, čigar Evropska ljudska stranka je dobila največ poslanskih sedežev v novem sklicu Evropskega parlamenta, želi postati nov predsednik Evropske komisije, voditelji držav članic pa niso odločeni, kaj narediti. Pa bi se morali odločiti, kajti odločitev volivcev zahteva hitre odgovore in novo postavitev evropskih prioritet, piše izvedenka organizacije Friends of Europe Shada Islam.

Bistvo novih prioritet je premik od varčevanja na rast in delovna mesta, EU mora izboljšati komuniciranje z ljudmi. Populistični retoriki skrajne desnice je treba odgovoriti z novim, odločnim programom za vzpostavitev konkurenčne, varne in kredibilne Evrope, ki odgovarja na skrbi državljanov in je hkrati sposobna igrati pomembno vlogo v svoji soseščini in na globalnem odru.

Voditelji se morajo hitro dogovoriti, kdo bo nov predsednik Evropske komisije, ki bo sposoben ta program izvesti. Njihovo prvo zasedanje po volitvah, neformalna večerja v torek, ni bila dober začetek. Namesto trezne presoje in osredotočenja na pregled politik, so se v glavnem pritoževali in se medsebojno obtoževali, da je Evropa zašla s poti.

Kritika je dobra, a zdaj je čas, da voditelji pogledajo naprej in prevzamejo odgovornost za sedanje stanje v Evropi. Pri odločanju o kandidatu za predsednika Evropske komisije morasjo v skladu z lizbonsko pogodbo upoštevati »rezultate evropskih volitev«. A mnogi so dali vedeti, da Jean-Claude Juncker nima avtomatske pravice postati nov predsednik Evropske komisije, toda  kandidata mora dokončno potrditi Evropski parlament, kjer pa je Juncker dobil podporo.

Dolgo, težko in škodljivo borbo pri iskanju kandidata za predsednika Evropske komisije je napovedala nemška kanclerka Angela Merkel, ki je priznala, da je »Evropska ljudska stranka (EPP) najmočnejša politična skupina in Jean-Claude Juncker je njen vodilni kandidat«, v isti sapi pa tudi dodala, da bi morali vključiti »druge primerne ljudi«. Pozornost je zdaj na predsedniku Evropskega sveta Hermanu Van Rompuyju, ki je od voditeljev dobil mandat za posvetovanja s političnimi skupinami v Evropskem parlamentu in voditelji držav članic o imenovanju kandidata za predsednika Evropske komisije. Končna odločitev naj bi bila sprejeta na vrhu EU 26. in 27. junija.

Shada Islam opozarja, da državljani EU potrebujejo več in boljše. Voditelji bi morali začeti pripravljati nov program ukrepov za naslednjih pet let. Ključna vprašanja, na katera je treba kot odgovor na parole skrajnih desničarjev hitro dati odgovore, so med drugim, ali je EU pripravljena v središče politik namesto varčevanja dati rast in delovna mesta, ali bo zagotovljen nov pospešek pri vzpostavljanju evropske bančne unije z enotnim nadzorom, ali je mogoče vnovič vzpostaviti ravnovesje med EU in nacionalnimi organi, ali EU lahko še naprej igra pomembno vlogo na globalni ravni, kako lahko EU najbolje reši problem neustrezne izobrazbe in kvalifikacij iskalcev zaposlitve in to uskladi s potrebami po priseljevanju, bo EU sposobna zmanjšati energetsko odvisnost od Rusije in voditi občutljivo politiko do Moskve.

Desnosredinske in levosredinske stranke bodo v novem sklicu Evropskega parlamenta še vedno imele večino in bodo določale program za Evropo. Kljub temu evropski politiki niso bili sposobni vzpostaviti povezave z državljani in prisluhniti njihovim strahovom in skrbem. Niso poskušali pripraviti močnega odgovora protievropskemu sporočilu skrajne desnice. Čas je, da to naredijo. Spremembe so vedno težke in boleče, a zdaj se jim po oceni Shade Islam ni več mogoče izogibati. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."