MLADINA

30. 5. 2014  |  Evropske volitve 2014

Zmote o volitvah v Evropski parlament

Mnogi komentatorji trdijo, da ima Evropski parlament zaradi nizke udeležbe na evropskih volitvah manj demokratične legitimnosti, pa tudi, da ljudje te volitve jemljejo manj resno, ker je zaupanje v evropske institucije, posebej v Evropski parlament, nizko. Izvedenca inštituta CEPS Daniel Gros in Sonia Piedrafita ugotavljata, da je slika drugačna, če številke damo v širši okvir.

Res je, da ankete kažejo, da se je zaupanje v Evropski parlament v zadnjih letih zmanjšalo, a te podatke je treba gledati v okviru splošnega zmanjšanja zaupanja v politične institucije. Tudi zaupanje v nacionalne parlamente v EU se je zmanjšalo in Evropski parlament še zmeraj uživa več zaupanja, kot znaša povprečje za nacionalne parlamente. Zaupanje v Evropski parlament je veliko večje od zaupanja v ameriški kongres.

Kljub temu je udeležba na nacionalnih volitvah ostaja višja od udeležbe na volitvah v Evropski parlament, najbrž zato, ker imajo nacionalne vlade veliko večji vpliv na dnevno življenje ljudi kot EU.

Da večina volivcev ni glasovala proti EU, ker je ostala doma, da prej ljudje EU niso razumeli, sedaj pa je nočejo razumeti, v komentarju Die Zeit piše Christian Bangel. Tisti, ki se v pragozdu bruseljskih institucij ne znajdejo, hočejo pa odprte meje, so prava molčeča večina Evrope. Njihov molk je največji sovražnik Evrope, ne rjovenje sovražnikov Evrope.

Leta 2017 bo Velika Britanija imela referendum o izstopu iz EU. Po sedanjih anketah nasprotniki EU močno vodijo. Prav tako leta 2017 bodo v Franciji predsedniške volitve. Če bo nova predsednica postala Marine Le Pen, bo prav tako skušala doseči izstop Francije iz EU. Nihče danes ne more predvideti, kako bodo volivci glasovali, ko bodo odločali o dejanskem izstopu iz EU. EU lahko v nekaj letih izgine kot zoglenelo ognjišče. Kdor to želi preprečiti, mora to zdaj zelo jasno povedati. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."