MLADINA

30. 5. 2014  |  Evropske volitve 2014

Poljska za naslednika Ashtonove predlaga Sikorskega

Poljska je potrdila, da bo za položaj visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU oziroma zunanjega ministra EU predlagala svojega zunanjega ministra Radoslawa Sikorskega. V boju za vodilne položaje v EU po evropskih volitvah naj bi medtem že padla odločitev, da bo novi vodja največje politične skupine, EPP, nemški poslanec iz vrst bavarske CSU Manfred Weber.

Položaj visoke zunanjepolitične predstavnice že peto leto zaseda Britanka Catherine Ashton, ki pa je izključila možnost novega mandata. Po mnenju poljskega premiera Donalda Tuska bi bil »naravni kandidat« za njenega naslednika njihov zunanji minister Sikorski.

»Povedal bom odkrito: Poljska si je v zunanji politiki pridobila tako močan vpliv, da bi bil tako imenovani visoki predstavnik v okviru naših interesov,« je dejal po poročanju spletnega portala EurActiv.

Sikorski je poljski zunanji minister od leta 2007 in velja za glasnega kritika ruske zunanje politike. 51-letni minister je sooblikoval tudi evropsko stališče do ukrajinske krize in tako kot pred tem v primeru Gruzije pozival k ostrejšemu odzivu na rusko vojaško posredovanje.

Skupaj s francoskim in nemškim zunanjim ministrom je tudi posredoval pri dogovoru za končanje krize, ki so ga strani v Ukrajini dosegle v zadnjih dneh predsedovanje Viktorja Janukoviča.

Sikorski ima sicer po pisanju Euractiva za sabo izjemno razgibano karierno pot. Kot študent je na Poljskem še pred padcem berlinskega zidu vodil protest proti komunističnim oblastem, v Veliki Britaniji je prejel politični azil, študiral na univerzi v Oxfordu in kasneje delal kot novinar. Med drugim je poročal iz Afganistana in Angole.

Poročen je z ameriško avtorico Anne Applebaum, ki je leta 2004 prejela Pulitzerjevo nagrado za svoje delo o zgodovini sovjetskih taborišč.

Poljska je Sikorskega za položaj predlagala v okviru boja za najvišje položaje v EU po evropskih volitvah. Voditelji članic EU so že sprožili posvetovanja o tem in predsedniku Evropskega sveta Hermanu Van Rompuyu poverili mandat za posvetovanja z Evropskim parlamentom o položaju predsednika Evropske komisije.

Čeprav je slednji v središču pozornosti, so v igri še številni položaji in, kot piše Frankfurter Allgemeine Zeitung, je vsaj v primeru novega predsednika največje politične skupine, Evropske ljudske stranke, že padla predhodna odločitev.

V prihodnjem tednu naj bi na ta položaj izvolili evropskega poslanca iz vrst bavarske CSU, sestrske stranke CDU, Manfreda Weberja. V iztekajočem se mandatu je bil namestnik predsednika skupine EPP Josepha Daula. (sta, er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."