MLADINA

2. 6. 2014  |  Novice

Jürgen Habermas: Evropo bodo zadeli prav v srce

Če bodo voditelji držav članic EU pri izbiri kandidata za predsednika Evropske komisije res ne bodo upoštevali rezultata evropskih volitev, bo to napad na demokracijo, opozarja filozof Jürgen Habermas.

»To je dodatni dokaz, da v tem krogu voditeljev niti en sam politik in ena sama političarka ni pripravljen in zmožen, da bi stopil iz rutine dnevnega pokra za oblast in se postavil v položaj, ki zahteva nove odgovore,« je v pogovoru za Frankfurter Allgemeine ocenil dogajanje na vrhu EU prejšnji torek. Ugovori britanskega premiera Davida Camerona in predsednika madžarske vlade Viktorja Orbana proti imenovanju Jeana-Clauda Junckerja so po njegovi oceni bili predvidoma za druge voditelje le dobrodošla pretveza.

Habermas se sprašuje, na kateri strani je dejansko Evropska ljudska stranka, če se ne upa postaviti niti za svojega kandidata Jeana-Clauda Junckerja. Medtem ko se stranka nemške kanclerke Angele Merkel CDU doma še vedno postavlja kot Evropi naklonjena stranka, Evropska ljudska stranka kot njena politična skupina v Evropskem parlamentu očitno ne pomisli, da bi »prijatelje«, kot so poslanci stranke Viktorja Orbana in nekdanjega predsednika italijanske vlade Silvia Berlusconija, ki so javno sovražni do EU, izključila iz svojih vrst.

Pa je mogoče imenovati predsednika Evropske komisije proti volji Velike Britanije in Madžarske? Če bodo voditelji namesto enega od vodilnih kandidatov strank izbrali nekoga drugega, bodo evropski projekt zadeli na ravnost v srce. V tem primeru ni pričakovati, da se bo še kateri evropski državljan udeležil evropskih volitev. »Takšno dejanje namernega uničenja je zame iz pravnih in ustavno političnih razlogov izključeno,« pravi Habermas.

V skladu z lizbonsko pogodbo mora Evropski svet kandidata izbrati s kvalificirano večino, izvoli pa ga poem Evropski parlament. Zaradi tega moa kandidat imeti za izvolitev v parlamentu zagotovljeno večino. Na tej podlagi je mogoče predlagati le tistega od vodilnih kandidatov, za katerega je mogoče utemeljeno domnevati, da bo zbral večino glasov poslancev. Če bi kateri od voditeljev proti temu demokratičnemu načelu iz pogodbe uporabil veto, bi morali preostali voditelji zahtevati izstop njegove države iz EU. Če tega ne bi storili, bi postavili pod vprašaj lastno ime kot demokrati in bi kršili politično dolžnost, ki jo imajo kot voditelji na demokratičnih pravilih temelječi EU. V končni fazi vedno obstaja možnost nove ustanovitve EU, kar pa bi bila grožnja, ki bi se ji tudi Cameron težko izognil, saj naj bi bilo vzdušje v Veliki Britaniji zrelo za njen izstop iz EU. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."