MLADINA

3. 6. 2014  |  Novice

Počasna smrt madžarske levice

Attila Mesterházy je zaradi poraza na evropskih volitvah in pred tem na nacionalnih parlamentarnih volitvah odstopil s položaja predsednika madžarske socialistične stranke (MSZP) in s položaja vodje poslanske skupine v parlamentu. Stranka se mora prenoviti, kajti madžarskim socialistom grozi enaka usoda kot grški socialistični stranki Pasok – pokop. Madžarski socialisti so po poročanju Die Welt 19. julija sklicali kongres, na katerem bodo volili novo vodstvo.

Kandidata za novega predsednika sta László Botka, 41-letni župan Szegeda, ki bo stranko vodil do kongresa, in 44-letni József Tóbiás, ki bo do kongresa stranke vodil poslansko skupino MSZP v madžarskem parlamentu.

Novega predsednika MSZP čaka zelo težko delo. Stranka ima velik problem z verodostojnostjo, ker volivcem ni jasno povedala, v kolikšni meri je dejansko levica, saj se je zavzela za boljšo obravnavo bank in velikih podjetij, ki bi jim znižala davčno breme. Sedaj jo podpira manj volivcev kot skrajno desničarsko stranko Jobbik, ki je postala druga najmočnejša stranka na Madžarskem. Po oceni Die Welt so desničarji z drugega mesta zrinili socialiste zato, ker dejansko zastopajo interese levice (boj proti kapitalu, več denarja za delavce). Mesterházy pa je bil prepričan, da sta stranki predsednika vlade Viktorja Orbana Fidesz in Jobbik uspešni zato, ker širita domoljubne parole. Zato je tudi sam v predvolilni tekmi prevzel njuno retoriko.

Toda državljani desnice ne volijo zaradi domoljubnih parol, ampak zato, ker imajo občutek, da je po spremembi režima življenje postalo veliko dražje, prihodki pa se jim niso bistveno povečali. In desničarske stranke jim obljubljajo, da bodo omejile svoboščine, zlasti velike koncerne, in zmanjšale obremenitve malega človeka. Na Madžarskem levica dejansko zastopa desničarsko liberalna stališča, desnica pa levičarsko nacionalna stališča.

Poleg tega so volivci levice v glavnem upokojenci, ki so poraženci kapitalizma, saj so pokojnine na Madžarskem izredno nizke. Rešitve tega problema socialisti ne ponujajo. Na volilnih plakatih so nagovarjali mlade, naj jih podprejo zato, ker jih že zmeraj podpira njihova babica.

Šibkost MSZP koristi drugim levičarskim in liberalnim strankam, ki so se jim na evropskih volitvah zelo približale. To so Liberalci pod vodstvom bivšega predsednika vlade Gordona Bajnaija, Demokratična konvencija pod vodstvom bivšega predsednika MSZP Ferenca Gyurcsányja in resnično levičarska »zelena« LMP.

Toda Bajnai se je odločil, da se bo za zdaj iz politike umaknil, Gyurcsány je zaradi priznanja iz leta 2006, da je lagal volivcem, še vedno preveč osovražen, da bi lahko računal na zmago. Ob razklani opoziciji, ki ne kaže možnosti za konsolidacijo, in umirajoči MSZP so idealne razmere za Orbanov Fidesz, ki je zbral več kot 50 odstotkov glasov. Jobbiku očitno podpora tudi pada, saj je na evropskih volitvah zbral 15 odstotkov glasov, le šest tednov prej na nacionalnih parlamentarnih volitvah pa je dobil še 21 odstotkov glasov. Vladavina Viktorja Orbana na Madžarskem v doglednem času tako, kot kaže, ni ogrožena. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."