MLADINA

3. 6. 2014  |  Evrodržavljan

Italija prihaja za krmilo EU: Na prvem mestu bo rast

© Tomaž Lavrič

Italija bo julija od Grčije prevzela polletno predsedovanje EU v obdobju institucionalne tranzicije, ki pa je tudi priložnost za spremembe. Prizadevati si namerava za konkretne odgovore na skrbi, ki so jih izrazili Evropejci na volitvah. Prednostna naloga bo rast, je v Bruslju poudaril veleposlanik Italije pri EU Stefano Sannino.

Predsedovanje Italije bo zaznamovalo kompleksno obdobje institucionalne tranzicije: julija bo začel delati nov Evropski parlament, oktobra se izteče mandat Evropski komisiji, decembra predsedniku Evropskega sveta in visoki zunanjepolitični predstavnici.

Načrt predsedovanja Italije sloni na treh stebrih: Evropa priložnosti, Evropa pravic in unija globalnih razsežnosti. Pred nami je obdobje, polno izzivov, a tudi priložnosti za spremembe v evropski politiki v prihodnjih petih letih in zanje si bomo prizadevali v naslednjih šestih mesecih, je poudaril Sannino in spomnil, da italijanski premier Matteo Renzi prisega na spremembe v Evropi.

Renzi je edini evropski voditelj iz levosredinske stranke, ki se lahko pohvali z izidom evropskih volitev, na katerih so v Franciji in Veliki Britaniji slavili evroskeptiki, ki so na sploh okrepili svojo prisotnost v Evropskem parlamentu.

Bruselj ni mesto revolucionarnih sprememb, se zaveda Sannino, ki je bil pred prevzemom sedanjega položaja generalni direktor v oddelku komisije za širitev. A vendar si bomo prizadevali za spremembe - konkretne odgovore na skrbi volivcev, saj je to najboljši odziv na evroskepticizem, je poudaril.

Glavni odgovor je rast, rast, rast, je izpostavil Sannino. V ospredju bosta zaposlovanje mladih - julija bo v Torinu sestanek, na katerem bodo pregledali izvajanje shem za zaposlovanje mladih - in ukrepi za financiranje rasti.

V drugi polovici leta je pričakovati poročilo o izvajanju novih pravil za zagotavljanje proračunske discipline, šesterčka in dvojčka, ki bo po veleposlanikovih besedah priložnost za to, da se pogleda, kako lahko ta proces postane prijaznejši do rasti.

Poleg tega si bo Italija v tem kontekstu prizadevala za industrijski preporod ter za krepitev rasti z ukrepi na številnih drugih področjih: digitalnem, obrambnem, energetskem, okoljskem. Izpostavil je še gradnjo bančne unije in davek na finančne transakcije.

Pomembna tema v prihodnjih šestih mesecih bo tudi zmanjševanje energetske odvisnosti, zlasti od Rusije, ter novi energetski in podnebni cilji, ki jih mora unija opredeliti do mednarodne podnebne konference prihodnje leto. Energetskim vprašanjem bo posvečen oktobrski vrh unije.

Sicer se bo Italija med predsedovanjem osredotočila tudi na vprašanje migracij, ki po Sanninovih besedah ni le težava Italije, temveč celotne Evrope. »Vsi smo v istem čolnu,« je ponazoril.

Italija po lanski tragediji pri Lampedusi že vseskozi poziva k ukrepanju in članicam očita pomanjkanje solidarnosti pri delitvi bremen. Na vrhu unije junija je pričakovati poglobljeno razprava o tem vprašanju, na tej podlagi bo italijansko predsedstvo opredelilo delo za naprej.

Na zunanjepolitičnem področju bo Italija kljub ukrajinski krizi in potrebi po premisleku o sodelovanju z vzhodnimi sosedami izpostavila sodelovanje v Sredozemlju, saj unija ne sme pozabiti na to občutljivo območje, je še izpostavil veleposlanik.

Italija, ena šestih ustanovnih članic unije, bo Svetu EU predsedovala dvanajstič, nazadnje je bila za krmilom unije leta 2003. »Poskušali bomo biti ambiciozno realistični,« je sklenil Sannino. (sta, er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."