MLADINA

4. 6. 2014  |  Novice

Cameronove prazne grožnje

V 18 letih, ko se je udeleževal vrhunskih zasedanj voditeljev EU, je Jean-Claude Juncker doživel veliko bojev. Kljub temu se mu ni sanjalo, da se bo enkrat sam znašel v središču nemško-britanskega obračuna. V Nemčiji prevladuje mnenje, da mora postati nov predsednik Evropske komisije, v Veliki Britaniji niso nič manj odločeni, da to ne pride v poštev, ker je smešno trditi, da so Junckerja izvolili evropski volivci.

Britanski preimer David Cameron med voditelji članic aktivno išče zaveznike, da bi v Evropskem svetu lahko blokiral imenovanje Junckerja. Po Cameronovih besedah bi imenovanje Junckerja povečalo možnosti, da bodo Britanci leta 2017 na referendumu glasovali za izstop Velike Britanije iz EU. Po oceni nemškega Spiegla je Cameron učinek svojih besed podcenil, saj naj bi s to grožnjo izgubil pomembno zaveznico – nemško kanclerko Angelo Merkel, ki si njegovega »izsiljevanja« po oceni ogorčenih politikov in medijev v Nemčiji ne more dovoliti. Merklova je zato prisiljena vedno znova ponavljati, da Junckerja podpira.

Nenadna zagretost nemške javnosti za Junckerja je Downing Street ujela nepripravljen. Cameronovi strategi se čudijo, kako lahko država, ki velja za najpomembnejšega partnerja pri reformi EU, podpira tega predstavnika statusa quo. V Londonu pravijo, da tudi Švedi, Madžari in Nizozemci hočejo preprečiti imenovanje Junckerja. A te države nimajo skupaj dovolj glasov za blokado. V primeru glasovanja bi, ker je Merklova spremenila stališče, podporniki Junckerja zmagali.

Kaže, da se je Cameron tako s svojimi izjavami sam postavil v kot in nima vzvoda, s katerim bi lahko Merklovo pridobil na svojo stran. Ne more si privoščiti spora z Merklovo, ker je dolgoročno vezan na njeno podporo pri pogajanjih o spremembi odnosov med Veliko Britanijo in EU.

Več veteranov EU pravi, da je bilo odločno nasprotovanje Junckerju Cameronova taktična napaka. »Če bi bil gospod Cameron, bi stopil do Junckerja in mu rekel: to so moji pogoji,« po poročanju Spiegla pravi laburist Richard Corbett, ki je bil na evropskih volitvah izvoljen za evropskega poslanca in do pred kratkim vodja kabineta predsednika Evropskega sveta Hermana Van Rompuyja. Samo hoteti bi morali, pa bi od Junckerja po njegovi oceni lahko dobili zavezo, da bo izvedel program reform. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."