MLADINA

4. 6. 2014  |  Novice

Na čelu EPP v Evropskem parlamentu Nemec Manfred Weber

Manfred Weber

Manfred Weber
© EPP

Politična skupina Evropske ljudske stranke (EPP) v Evropskem parlamentu je za svojega novega predsednika izvolila Manfreda Webra, ki prihaja iz vrst nemških krščanskih socialistov. Na čelu te največje politične skupine bo nasledil Francoza Josepha Daula, ki se na evropskih volitvah ni vnovič potegoval za sedež v Evropskem parlamentu.

EPP se je tako po evropskih volitvah, ki so potekale med 23. in 25. majem, konstituirala kot prva stranka. Weber je dobil 190 od 192 glasov, so sporočili iz EPP, ki ji pripadajo tudi SDS, NSi in SLS.

Ob izvolitvi je Weber, ki je bil doslej podpredsednik politične skupine EPP, poudaril, da je ta stranka znova dobila zaupanje evropskih volivcev. Ti so ji kot vodilni politični skupini dali nalogo in mandat, da se loti ključnih izzivov, s katerimi se mora soočiti Evropa. »To vključuje prispevek EU k vzpostavitvi pravih pogojev za gospodarsko rast in nova delovna mesta, predvsem za mlade generacije, in nadaljnje delo za stabilizacijo finančnih trgov.«

Weber je še poudaril, da mora Evropski parlament kot edina neposredno izvoljena institucija EU odigrati vodilno vlogo pri krepitvi EU. »Za izboljšanje transparentnosti procesa odločanja potrebujemo jasno razdeljene pristojnosti. Evropski državljani morajo vedeti, kdo je odgovoren za kaj,« je dodal.

Weber se je rodil leta 1972 na Bavarskem, po poklicu je inženir. V Evropski parlament je bil prvič izvoljen leta 2004. Leta 2009 je bil izvoljen za podpredsednika politične skupine EPP.

EPP je na evropskih volitvah zasedla 221 sedežev v 751-članskem Evropskem parlamentu. (sta, er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."