MLADINA

5. 6. 2014  |  Evrodržavljan

Delež žensk v novi sestavi Evropskega parlamenta le rahlo višji

© Tomaž Lavrič

Delež žensk je v novi sestavi Evropskega parlamenta le za odtenek višji glede na razmerje med poslanci in poslankami v preteklem mandatu, je opozoril Evropski ženski lobi. Po njihovih podatkih bodo v parlamentu ženske zasedale 37 odstotkov sedežev, po evropskih volitvah leta 2009 jih je bilo za odstotno točko manj.

Z najbolj uravnoteženim razmerjem med spoloma se lahko pohvalijo v združeni levici (GUE/NGL), v kateri je malo več kot polovica poslank. Tudi socialdemokrati (S&D) so se s 45 odstotki žensk zelo približali enakovrednemu deležu. V vrstah liberalcev (Alde) bo sedelo 40 odstotkov žensk, v skupini zelenih pa 36 odstotkov.

Manj kot tretjino poslanskih sedežev bodo ženske zasedale v klopeh Evropske ljudske stranke (EPP), ki jo sestavlja 70 odstotkov moških poslancev. Podobno razmerje vlada tudi pri konservativcih in reformistih (ECR) ter Evropi svobode in demokracije (EFD), ki ju sestavlja skoraj štiri petine moških.

Med osmimi poslanci, ki jih v Evropski parlament pošilja Slovenija, bodo tokrat tri ženske, medtem ko so bile v preteklem mandatu štiri. Tri poslanke so Slovenijo v Evropske parlamentu zastopale tudi v mandatu med letoma 2004 in 2009, ko je Slovenija imela še sedem poslancev. (sta, er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."