MLADINA

5. 6. 2014  |  Evropske volitve 2014

Znani evroposlanci, ki to niso več

Veliko prepoznavnih evropskih poslancev je po volitvah še vedno v sedlu, mnogo pa jih je »službo« izgubilo, poroča EurActiv. Več >>

Med najvplivnejšimi izpadlimi so denimo predsednik zavezništva liberalcev in demokratov (ALDE) Graham Watson, ki je javnosti v evropskem parlamentu služil od leta 1994. 15 let je bil v parlamentu njegov kolega Andrew Duff, znan zagovornik federativnega povezovanja Evropske unije, ki letos ni bil ponovno izvoljen, saj so britanski liberalni demokrati ohranili le en mandat od enajstih, ki so jih imeli v preteklem sklicu Evropskega parlamenta.

Del skupine ALDE je bil tudi Jelko Kacin, evroposlanec od leta 2004.

Izpadla je tudi predsednica Francoskih socialistov v Evropskem parlamentu in nekdanja županja Strasbourga Catherine Trautmann. Pri EurActivu ugibajo, da je bila »žrtev« napačne izbire Stranke socialistov, ki je ni postavila za nosilko liste in morda s tem odvrnila še stalne podpornike stranke. Ti naj bi »presedlali« k Nacionalni fronti Marine Le Pen.

Še ena »žrtev« vzpona skrajnodesničarske Nacionalne fronte je evroposlanka Zelenih Sandrine Belier, ki ji vodilno mesto na listi ni pomagalo do ponovnega mandata.

Tako kot se Kacinu odločitev za samostojen nastop ni obrestovala, se ni niti Corinni Lepage, nekdanji francoski ministrici za okolje, ki je bila sicer v Evropskem parlamentu le en mandat.

V parlamentu več ne bo niti Bernda Posselta, politika Bavarske unije krščanskih demokratov, ki je v Bruslju deloval dvajset let. Posselt je bil med krščanskimi demokrati eden največjih zagovornikov evropske integracije – kar ga je na koncu »pokopalo«: stranka se je odločila, da ga na listi postavi šele na šesto mesto, vodili pa so evroskeptično kampanjo.

Ponovnega mandata niso uspeli dobiti nekateri popularni evroposlanci Berlusconijeve Stranke svobode – a tu ne gre za politike, ki bi bili prepoznavni po njihovih političnih stališčih, opozarja EurActiv, temveč po tem, da so bili pred izvolitvijo del šovbiznisa. Med njimi sta denimo nekdanja pevka Iva Zanicchi in televizijski voditelj Alessandro Cecchi Paone.  (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."