MLADINA

6. 6. 2014  |  Novice

Italija – svetla izjema

Medtem ko se je po mnogih državah članicah Evropske unije skrajna desnica, ki nasprotuje evropski integraciji in prostemu pretoku ljudi, na volitvah 25. maja močno okrepila ali dobila celo največ glasov (UKIP v Veliki Britaniji in Front national v Franciji), levičarske stranke pa bile poražene, je Italija »svetla izjema«. Demokratska stranka premierja Mattea Renzija – ki je levičarska in krščanska – je prejela več kot 40 odstotkov glasov podpore, 20 odstotkov več kot Gibanje Pet zvezd Beppeja Grilla. Več >>

39-letni Renzi, ki je bil še pred pol leta »nepomemben« župan Firenc, je danes ne samo vodja enega najmočnejših, sicer opešanih evropskih gospodarstev, ampak tudi eden najpomembnejših zagovornikov povezovanja evropskih držav, poroča britanski časnik Guardian. Zaradi prevlade njegove stranke na evropskih volitvah je ostal še edini predstavnik levice, ki se lahko zoperstavi politiki kanclerke Angele Merkel. Francoski predsednik Hollande doma uživa vse manjšo podporo.

Napoveduje, da si bo prizadeval spremeniti Unijo, predvsem tako, da bo poskušal spremeniti Italijo. »Kar je dobro za Italijo, je dobro tudi za Nemčijo,« je dejal britanskim novinarjem. In Italijo naj bi spremenil v bolj politično stabilno, bolj učinkovito in manj koruptivno državo.

Renzi bo še večji vpliv dobil julija, ko bo Italija od Grčije prevzela predsedovanje Evropske uniji. »Če hočemo EU rešiti, jo moramo spremeniti. Tudi tisti, ki so volili nas, zahtevajo prenovo EU in ne tega, naj ostane, kot je. Predvsem je treba spremeniti ekonomsko politiko.« Je pa Nemčija lahko zgled, kako se reformirati, je še dejal.

Zmago na volitvah je stranka po mnenju Renzija sicer dosegla predvsem zato, ker se je ponovno približala ljudem: »Če ne bi imeli zborovanja na trgih, bi tudi v Italiji imeli podobne volilne rezultate kot drugod po Evropi.« (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."