MLADINA

9. 6. 2014  |  Evropske volitve 2014

Po katerih kriterijih bi moral biti izbran nov predsednik Evropske komisije?

© Tomaž Lavrič

Štirje glavni kriteriji so bili doslej ključni pri izbiri predsednika Evropske komisije. V zadnjem času so bili vsi predsedniki izbrani s podporo poslancev Evropske ljudske stranke in socialistov, tudi liberalcev. Analiza strankarske pripadnosti kandidata pa je pokazala, da je v zadnjih 20 letih bil izbran pripadnik stranke, kateri je pripadalo največ voditeljev držav članic v Evropskem svetu, je pokazala analiza inštituta Notre Europe.

Do sedaj so bili vsi predsedniki Evropske komisije moški, bo spol eden od kriterijev pri izbiri v letu 2014? Do sedaj so bili predsedniki Evropske komisije iz držav različne velikosti, čas članstva države v EU do sedaj ni imel vpliva na izbiro kandidatov, analiza geopolitičnega dejavnika pa kaže, da je v zadnjih letih na izbiro vplivala želja po uravnoteženju med zahodnimi, vzhodnimi in severovzhodnimi državami, ta analiza razkriva tudi željo po imenovanju kandidata iz države, ki je najbolj zavezana evropski integraciji (je članica schengenskega območja in območja evra).

Nenazadnje je odločitev, kdo b o postal nov predsednik Evropske komisije odvisna od zasedbe preostalih položajev, ki so v Bruslju na voljo (predsednik Evropskega sveta, visoki zunanjepolitični predstavnik, predsednik Evropskega parlamenta, predsednik evroskupine), pa tudi od položajev, ki jih Evropejci zasedajo v drugih evropskih in mednarodnih organizacijah. To so zlasti predsednik Evropske centralne banke (ECB), generalni direktor Svetovne trgovinske organizacije (WTO) in Direktor Mednarodnega denarnega sklada (IMF).

Analitika Notre Europe Yves Bertoncini in Thierry Chopin menita, da bo nov predsednik Evropske komisije najbrž imenovan na podlagi strankarske pripadnosti, na podlagi podpore koalicije strank, ki bo v Evropskem parlamentu zbrala potrebno večino glasov. V tem pogledu imajo kandidati strank na letošnjih evropskih volitvah v rokah močno karto pod pogojem, da bodo podporo svojih strank imeli vse do konca postopka. Enako kot v preteklosti bo pri odločanju o kandidatu za predsednika Evropske komisije pomemben tudi osebni profil kandidata, njegova nacionalnost, kandidati za druge položaje.

V skladu z določbami evropske pogodbe bi morala biti razprava in odločanje o novem predsedniku Evropske komisije javna. V letu 2009 recimo ni bilo mogoče ugotoviti, kdo je glasoval za to, da je Portugalec Jose Manuel Barroso dobil drugi mandat na čelu Evropske komisije. Na novo izvoljeni poslanci bi zato morali poskrbeti za spremembo internih pravil Evropskega parlamenta in tako volivcem zagotoviti transparentnost in javnost odločanja. Njihova naloga je prav tako, pišeta Yves Bertoncini in Thierry Chopin, da pozovejo Evropski svet, naj tudi on zagotovi transparentna pogajanja o kandidatu za novega predsednika Evropske komisije, to velja tako za pogajanja z Evropskim parlamentom kot v okviru Evropskega sveta, kjer odločajo voditelji držav članic.

»Če bo prihodnji predsednik Evropske komisije imel zagotovljeno vso legitimnost, ki jo bo potreboval/a za izpolnitev nalog in mu/ji bo omogočala, da se bo lažje lotil/a številnih političnih izzivov, s katerimi se pravkar sooča EU, jo bo imel tudi zato, ker bo izbran/a v jasnih, transparentnih in demokratičnih okoliščinah,« navajata Yves Bertoncini in Thierry Chopin. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."