MLADINA

9. 6. 2014  |  Novice

Razdeljeni francoski socialisti za jasno delitev med levico in desnico

Guillaume Balas

Guillaume Balas

Delegacija 13 evropskih poslancev iz vrst francoskih socialistov se zavzema za demokratični izbor novega predsednika Evropske komisije in zato podpira konservativca Jeana-Clauda Junckerja, ker je Evropska ljudska stranka (EPP), katere kandidat za predsednika Evropske komisije je, najmočnejša stranka v Evropskem parlamentu. »Evropski svet ne bi smel ukrepati kot dunajski kongres, ko blokira institucije,« svari Pervenche Berès, vodja delegacije francoskih socialistov v Evropskem parlamentu, poroča Euractiv.

Hkrati pa nekateri člani francoske delegacije napovedujejo, da Junckerja ne bodo podprli, ker »naši volivci težko razumejo, kako se lahko pogajamo neposredno z EPP potem, ko smo kampanjo gradili na nasprotovanju neoliberaluzmu«, je dejal Guillaume Balas, ki se zavzema za to, da bi moral biti glavni cilj socialistov oblikovanje levičarske večine v Evropskem parlamentu.

Toda Zeleni (52 poslancev), skrajna levica (45 poslancev) in socialni demokrati (190 poslancev) imajo skupaj 278 poslancev, za absolutno večino pa je treba imeti 376 poslancev. Do sedaj je koalicija EPP in socialistov odločala o novem predsedniku Evropske komisije. Guillaume Balas pravi, da se ne gre ozirati v preteklost. Ker je več kot polovica poslancev z desnega političnega pola, je treba poskrbeti za jasno delitev med levico in desnico. Tom pa ne pomeni dobiti 376 poslancev, kar je neumno pravilo. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."