MLADINA

10. 6. 2014  |  Evrodržavljan

Azija bo še letos izrinila Zahodno Evropo z drugega mesta

Študija svetovalne hiše Boston Consulting Group je pokazala, da premoženje ljudi na globalni ravni močno raste – vsaj na papirju. Pri tem se bogastvo na novo deli. V letu 2013 se je globalno premoženje povečalo za 14,6 odstotka na 112 tisoč milijard evrov. Ta rast je bila enkrat višja kot v letu 2012. Ta rast je predvsem posledica razvoja hitrorastočih držav in rasti delnic, ki imajo koristi od poceni denarja, ki ga tiskajo centralne banke.

Študija Global Wealth 2014 pa navaja, da bo azijsko-pacifiško območje brez Japonske še letos prehitelo Zahodno Evropo in se med najbogatejšimi regijami na svetu povzpelo na drugo mesto. Leta 2018 bo s prvega mesta izrinila ZDA. Premoženje v azijsko-pacifiškem območju raste predvsem zaradi močne rasti zasebnega premoženja na Kitajskem, ki se je lani povečalo za 49,2 odstotka. Zasebno premoženje v Zahodni Evropi je po podatkih Spiegla lani naraslo le za 5,2 odstotka. V Vzhodni Evropi se je zasebno premoženje lani povečalo za 17,2 odstotka, v Severni Ameriki za 15,6 odstotka, na Bližnjem vzhodu in Afriki za 11,6 odstotka, v Latinski Ameriki za 11,1 odstotka, pri tem pa niso upoštevana nihanja tečajev valut.

Ni presenečenje, da imajo od rasti premoženja koristi predvsem premožni ljudje, saj raste število dolarskih milijonarjev. Lani se je njihovo število povečalo s 13,7 na 16,3 milijona, 1,1 odstotka gospodinjstev na svetu je milijonarskih gospodinjstev. Več kot polovica milijonarjev je v ZDA, sledita jim Kitajska in Japonska.

Na tisoč gospodinjstev ima največ milijonarjev Katar (175), Švica ima 127 milijonarjev na tisoč gospodinjstev, Singapur pa 100. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."