MLADINA

11. 6. 2014  |  Novice

Van Rompuy: To ni spor med Nemčijo in Veliko Britanijo

Predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy je v Bruslju znova poudaril, da je pred odločanjem o imenovanjih na vodilne položaje v EU treba opredeliti vsebino. Potrebujemo unijo, ki bo bolj poštena, zaščitniška, radodarna in učinkovita ter v kateri bo več blaginje, je izpostavil prioritete, na katere bi se bilo treba osredotočiti.

»To ni spor med Nemčijo in Veliko Britanijo. Vsi moramo najti rešitev, ne le za imenovanje predsednika Evropske komisije, in to vsaj s kvalificirano večino,« je Van Rompuy komentiral trenja glede imenovanja novega predsednika Evropske komisije. Ob tem je znova poudaril, da je bolj kot imena v tem trenutku pomembna vsebina, zato se je treba v razpravi sedaj osredotočiti na to, kakšno unijo želimo v prihodnjih petih letih.

»Preden odločamo o imenih, se moramo strinjati o tem, v katero smer naj gre unija, in potem o osebah, ki bodo znale najbolje uresničiti nov program,« je izpostavil in opredelil omenjene prioritete. Vse prepogosto je unija grešni kozel, obtožena za slabosti in napake, za katere ni odgovorna, je še opozoril predsednik Evropskega sveta.

Novi predsednik Evropske komisije je le en košček v kadrovski sestavljanki, ki čaka unijo v prihodnjih tednih. Poleg tega bo treba odločiti še o predsednikih Evropskega sveta in Evropskega parlamenta, visokem zunanjepolitičnem predstavniku ter šefu evroskupine.

Cilj je, da o celotnem kadrovskem svežnju odločijo voditelji članic unije na vrhu konec meseca in da Evropski parlament sredi julija že glasuje o predsedniku Evropske komisije, a to je ambiciozen in težko uresničljiv načrt.

Politični analitiki in tudi nekateri voditelji članic svarijo pred institucionalno krizo, ki bi ohromila delovanje unije in dejansko posredovala volivcem nasprotno sporočilo od želenega.

»Ne smemo izgubljati časa z notranjimi institucionalnimi trenji ... Izboljšati moramo vsakdanje življenje državljanov,« je v Bruslju opozoril tudi evropski komisar za gospodarske in denarne zadeve Olli Rehn. (sta, er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."