MLADINA

11. 6. 2014  |  Evropske volitve 2014

Novinarji, ki so postali evropski poslanci

© Borut Krajnc

V novem sklicu Evropskega parlamenta je med 751 poslanci vsaj ducat nekdanjih novinarjev. Med njimi že drugi mandat tudi nekdanja dopisnica RTV Slovenije iz Bruslja Tanja Fajon. Več >>

Volitve v evropski parlament pritegnejo manj pozornosti od nacionalnih parlamentarnih ali lokalnih, zato je medijska prepoznavnost kandidatov za izvolitev še bolj odločilna kot sicer.

»Medijski kapital« so na volitvah konec maja izkoristili novinarji in televizijski voditelji iz Italije, Grčije, Belgije, Češke, Velike Britanije, Španije, Bolgarije, Francije in Švedske.

To za parlament ne nujno pomeni, da bo delal bolje, bo pa morda zaradi prisotnosti novinarjev delo evropskih poslancev bolje predstavljeno javnosti.

In kdo so tisti novinarji, ki so se postavili »na drugo stran mikrofona«?

Glavni politični komentator britanskega časopisa Daily Express Patrick O'Flynn je kandidat stranke UKIP postal letos aprila. Kljub izvolitvi bo v stranki prevzel tudi vodenje stikov z javnostmi v času britanskih parlamentarnih volitev.

Novinar Giovanni Toti, ki je delal za televizijsko mrežo Mediaset Silvia Berlusconija in se je v začetku kampanje pridružil njegovi stranki Forza Italia, je nato na volitvah dobil dovolj glasov za mesto v Bruslju.

Tudi Partito democratico (PD) premierja Mattea Renzija je za kampanjo rekrutirala novinarje. Evropska poslanka je postala novinarka Michela Giuffrida, ki je med drugim pisala za La Repubblico.

Iz uredništva istega časopisa se je listi Tsipras pridružil Curzio Maltese in bil tudi izvoljen.

David Sassoli, ki je bil tudi namestnik urednika televizijskega dnevnika TG1, se je PD pridružil leta 2009 in že takrat dobil sedež v Evropskem parlamentu. NA letošnjih volitvah je bil izvoljen ponovno.

Od španskih novinarjev je v parlament uspelo priti samo nosilcu liste Los pueblos dedicen Josu Juaristu, še poroča EurACtiv.

Največje presenečenje volitev v Bolgariji je bila izvolitev Nikolaja Barekova. Stranka nekdanjega tv-voditelja je dobila dva mandata. Barekov je volivce pritegnil tudi s tem, da je obljubil, da bo svojo plačo podaril revnim Bolgarom.

Grčijo bodo v Evropskem parlamentu predstavljali lastnik dveh medijskih publikacij Giorgos Kyrtsos in poročevalka privatne televizije Mega TV Maria Spyraki. Z nacionalne na evropsko raven pa se seli Eva Kaili, ki je bila do leta 2007 voditeljica poročil.

Francoz Patrick Le Hyaric je urednik francoskega časopisa L'Humanité in je v evropskem parlamentu že od leta 2009. Opravlja tudi naloge podpredsednika združene levice v Evropskem parlamentu.

Njegov kolega Jean-Marie Cavada je bil radijski televizijski voditelj in urednik, od letos do leta 2019 pa bo v Bruslju odsedel še svoj tretji evroposlanski mandat.

Odgovorni urednik belgijskega finančnega časopisa Johan Van Overtveldt je uspel s kandidaturo na listi Nove flamske zveze.

Poleg Tanje Fajon bo od nekdanjih novinarjev v Evropskem parlamentu kot poslanec sedel tudi Šved Lars Adaktusson. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."