MLADINA

12. 6. 2014  |  Evropske volitve 2014

Evropski zeleni izbrali svoja voditelja v Evropskem parlamentu

Evropski zeleni so za vodji svoje poslanske skupine v Evropskem parlamentu izvolili Belgijca Philippa Lambertsa in Nemko Rebecco Harms. Harmsova, ki je skupaj z Danielom Cohn-Benditom poslanski skupini predsedovala že v prejšnjem sklicu parlamenta, je bila edina ženska med kandidati. Poleg Harmsove in Lambertsa se je za položaj potegoval še Francoz Yannick Jadot. Dvojec je bil izvoljen za prvo polovico mandata.

Poslanska skupina zelenih šteje 49 poslancev, med njimi je 11 Nemcev, medtem ko jih je imela v prejšnjem sklicu 58. V tokratnem sklicu imajo zeleni šest poslancev iz Francije, v prejšnjem pa jih je bilo 15.

Zeleni, ki se jim je pridružil tudi Igor Šoltes (Verjamem), je bila v prejšnjem mandatu četrta največja politična sila v Evropskem parlamentu, po majskih volitvah pa je morala to mesto prepustiti Evropskim konservativcem in reformistom (ECR). (sta, er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."