MLADINA

12. 6. 2014  |  Novice

V Bruslju iščejo čarobni trik

Kandidat Evropske ljudske stranke za predsednika Evropske komisije Jean-Claude Juncker bo julija ostal brez svojega glavnega svetovalca Nemca Martina Selmayrja, ki je še pred dnevi prek Twitterja zanikal, da odhaja. Do sedaj je veljalo, da bo šef kabineta predsednika Evropske komisije, če bo Juncker izbran za to funkcijo. Sedaj pa je Selmayr sam sporočil, da julija namerava začeti delati kot direktor Banke za obnovo in razvoj (EBRD) v Londonu.

Po oceni Spiegla je za Martina Selmayrja direktorsko mesto na EBRD varno parkirišče, dokler se mu ne bo ponudila priložnost za naskok na enega od visokih položajev na Evropski komisiji, tudi če bo Juncker postal predsednik.

Glede na to, da se stališča tistih, ki Junckerja zavračajo, in tistih, ki ga podpirajo, ne zbližujejo, je ena od možnosti, o kateri razmišljajo analitiki po mini vrhu na Švedskem, ta, da bi pred imenovanjem predsednika Evropske komisije dosegli dogovor o programu nove Evropske komisije, ki bi bil tako močno osredotočen na skupni trg in rast, kar zahtevajo Britanci, da predsednik ne bi imel nobene moči. To bi seveda pomenilo, da bi Juncker bil šibak predsednik Evropske komisije. Katerega koli drugega kandidata bi namreč zavrnil Evropski parlament.

V Bruslju sedaj prevladuje prepričanje, da je rešitev sedanjih zapletov pri imenovanju predsednika Evropske komisije mogoče rešiti s čarobnim trikom, a še zdaleč ni znano, kdo bo na koncu skočil iz klobuka. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."