MLADINA

13. 6. 2014  |  Novice

Kako varčuje bruseljsko uradništvo

Evropska komisija v predlogu proračuna EU za leto 2015 razlaga, da predlaga zmanjšanje števila zaposlenih za 1 odstotek. Takšno znižanje predvideva že tretje leto zapored. Prav tako predlaga tudi omejitev »odhodkov drugih institucij EU in njihovih zahtev po zaposlovanju, da bi se tako približali cilju zmanjšanja osebja za 5 odstotkov v petih letih, ter uvedla omejitve za druge upravne stroške«. A kljub temu predlaga povečanje sredstev za delovanje EU v primerjavi z letošnjim letom za 1,6 odstotka. Kot razlog za to rast navaja usklajevanje s pričakovano inflacijo, zato se stroški za delovanje EU realno ne bodo povečali. Dodati je mogoče, da se tudi zmanjšali ne bodo in da v Bruselj kriza očitno še ni prišla. Na Evropski komisiji je zaposlenih 33 tisoč ljudi. Brez skrbi, nikogar zaradi zmanjševanja števila zaposlenih niso in ne bodo vrgli na cesto, samo tistih, ki se upokojijo ali si najdejo drugo še bolje plačano službo, ne nadomeščajo. Grki, Španci, Ciprčani, Portugalci bi tako prijaznega varčevanja bili še kako veseli. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."