MLADINA

17. 6. 2014  |  Evropske volitve 2014

Visok položaj za Schulza je cena socialnih demokratov

Več kot jasno je, da je potrebno sodelovanje med Evropsko ljudsko stranko (EPP) in socialnimi demokrati, če nobena noče biti odvisna od sodelovanja s skrajnimi strankami. To pomeni, da sta Jean-Claude Juncker in Martin Schulz naravna kandidata za zasebno visokih evropskih položajev, za sodelovanje v Timu za Evropo, je avstrijski socialdemokratski kancler Werner Faymann dejal za Die Welt. Faymann je prvi socialdemokratski voditelj članice EU, ki je javno povedal, da socialni demokrati za podporo Junckerju zahtevajo visoko funkcijo za Martina Schulza, ki so ga ponujali volivcem kot svojega kandidata za predsednika Evropske komisije.

EPP in socialni demokrati so se že dogovorili, da bodo v novem mandatu Evropskega parlamenta sodelovali, saj potrebujeta stabilno večino. Faymann je za to sodelovanje povedal ceno: visoki položaj v komisiji pod vodstvom Junckerja, za Schulza, verjetno funkcijo podpredsednika Evropske komisije.

Čas za pogajanja, kdo bo zasedel katerega od položajev, ki so na voljo, se izteka, saj nameravajo evropski poslanci že čez dva tedna (na ustanovnem zasedanju Evropskega parlamenta, ki bo med 1. in 3. julijem) voliti predsednika parlamenta. Da bi šele septembra določili kandidate za bruseljske stolčke, tudi za vlado v Berlinu ne pride v poštev. Bilo bi predolgo in pritiski bi bili preveliki. Za nemško kanclerko Angelo Merkel je ključni evropski vrh, ki bo 26. in 27. junija v Bruslju. na tem vrhu nameravajo voditelji držav članic odločati o kandidatih za bruseljske položaje, ki so na voljo. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."