MLADINA

17. 6. 2014  |  Evropske volitve 2014

Tanja Fajon, evropska poslanka

Tanja Fajon bo v drugem evroposlanskem mandatu poskušala nadaljevati delo v odborih za človekove pravice, notranje zadeve in pravosodje, zunanje zadeve ter v odboru za promet. Še bo ostala v delegaciji za Zahodni Balkan in si prizadevala za svobodne medije. Želi si tudi vidnejših funkcij znotraj politične skupine evropskih socialdemokratov. Več>>

Koga bi podprli za predsednika Evropske komisije? Bi moral to postati eden od kandidatov, ki so jih stranke Evropskega parlamenta predlagale med predvolilno kampanjo, ali pa menite, da lahko Evropski svet odloči samostojno?
Tokratne evropske volitve so bile drugačne od prejšnjih. Državljanke in državljani EU so imeli prvič priložnost izbirati tudi kandidata za predsednika prihodnje Evropske komisije. Šlo je za demokratični proces, zato pričakujem, da bodo evropski voditelji spoštovali voljo volivcev. Čeprav Jean-Claude Juncker ni idealen kandidat in bi lahko marsikaterim njegovim stališčem oporekala, je njegova evropska politična skupina zmagovalka volitev. Tega dejstva evropski voditelji ne smejo ignorirati, saj bodo s tem še okrepili nezaupanje državljanov. Preveč odločitev je bilo v preteklosti sprejetih za zaprtimi vrati, politične elite morajo institucije vrniti državljanom, sicer tvegamo, da bomo s poti v drugačno in boljšo Evropo iztirili že pred prvim ovinkom.

Kako boste izbrali asistente in sodelavce v Evropskem parlamentu?
Obdržala bom ekipo, ki je bila z mano vse do konca iztekajočega se mandata. Okoli sebe imam mlade, ambiciozne in sposobne ljudi, ki jim zaupam in so postali nepogrešljiv del mojih poslanskih aktivnosti tako v Bruslju kot Ljubljani. Moji rezultati prvega mandata so tudi rezultati njihovega dela. Zmaga na evropskih volitvah je bila skupna. Vsi smo trdo delali za ta rezultat in se zavedamo velike odgovornosti in izzivov, ki so pred nami. Vrata moje pisarne bodo sicer vedno odprta tudi mladim pripravnicam in pripravnikom.

Bi podprli oz. predlagali zmanjšanje ugodnosti evropskih poslancev po izteku mandata? Poslanci so upravičeni do nadomestila v višini njihove siceršnje plače, in sicer za toliko mesecev, kolikor let so odslužili v evropskem parlamentu. Poleg tega jim/vam bo pripadala tudi višja pokojnina.
Plače in druge prejemke določa statut Evropskega parlamenta. Zelo pomembno je, da smo v tem mandatu te poenotili na evropski ravni, saj bi bile razlike med poslanci iz različnih držav za enako opravljeno delo sicer izjemne. Enako velja za nadomestila po izteku mandata. Za poslanca, ki EP zapušča po petih letih, pet mesecev nadomestila ni veliko, med njimi so tudi taki, ki so bili v EP krajše obdobje. Drugače je pri tistih, ki so opravili več mandatov in imajo posledično daljše nadomestilo. Podprla bi omejitev izplačila nadomestila do največ šest mesecev.

Članica katerega parlamentarnega odbora boste poskušali postati? Zakaj?
Skušala bom nadaljevati delo v odborih za človekove pravice, notranje zadeve in pravosodje in zunanje zadeve, kot tudi v odboru za promet, v katerem sem bila članica v prvi polovici iztekajočega se mandata. Odločitev ni lahka, zavedati se je treba tudi, da pri izbiri odborov pogosto prevladajo interesi močnejših delegacij in da je za tiste, ki smo sami znotraj politične skupine, manevrskega prostora in možnosti, ki nam jih določa točkovni sistem, izjemno malo. V omenjenih odborih imam že določeno veljavo, delo bo laže nadaljevati kot začeti na novo. Nadaljevala bom tudi delo znotraj delegacije za Zahodni Balkan in ostala aktivna na področju svobode medijev. Želela bi si tudi vidnejših funkcij znotraj politične skupine, vendar bo to odvisno od povezovanja z drugimi nacionalnimi delegacijami, saj bi za vsako podpredsedniško ali vidnejše mesto potrebovala njihovo podporo.

Katerim temam se nameravate posebej posvetiti pri obravnavi in sprejemanju ukrepov s področja varovanja okolja in zmanjšanja posledic podnebnih sprememb?
Okoljske teme sicer niso moje glavne teme, saj nisem članica okoljskega odbora, seveda pa bom pozorno spremljala predloge zakonodajnih sprememb. Predvsem se mi zdi pomembno, da še naprej podpiramo tiste, ki spodbujajo cilj zmanjšanje emisij toplogrednih plinov. Eden od najpomembnejših ciljev ostaja tudi nadaljnje povečevanje pridobivanja energije iz obnovljivih energijskih virov.

Katera področja se vam zdijo najbolj sporna v prostotrgovinskem sporazumu med EU in ZDA? Na katera področja se boste zaradi dvomov najbolj osredotočili?
Evropski parlament v pogajanja o sporazumu z ZDA ni vključen, saj se na podlagi mandata Sveta in v imenu EU z ZDA pogaja Komisija. V skladu z Lizbonsko pogodbo bo Parlament moral pred uveljavitvijo dati svoje soglasje. Kako bom takrat glasovala, bo predvsem odvisno od njegove vsebine. EP je nase opozoril prav z zavrnitvijo sporazuma ACTA, podobno se lahko zgodi tudi s tem sporazumom. Vsebina in potek pogajanj pa morata biti vselej pregledna in odprta za javnost, da se zagotovi ustrezen demokratičen pregled.
Pogajanja sicer natančno spremljam in če ne bodo izpolnjene minimalne zahteve, sporazuma ne bom podprla. V skupini S&D ne bomo pristali na znižanje obstoječih standardov. Odprtja trgov in povečanja konkurenčnosti nikakor ne smemo žrtvovati za pravice in varnost potrošnikov ter pogojev dela.
EU mora vztrajati pri previdnostnem načelu, ko gre za vprašanje varne hrane, zato ne bomo dovolili uvoza klonov, hormonsko obdelanega mesa, ali zmanjšanja standardov glede gensko spremenjenih organizmov.
Prav tako bomo vztrajali pri zaščiti avdiovizualnih storitev in kulturne raznolikosti v EU ter pri izključitvi določb o varstvu osebnih podatkov iz sporazuma in dokončnem sprejetju EU zakonodaje o varovanju osebnih podatkov pred uveljavitvijo sporazuma z ZDA. V skupini S&D zagovarjamo sklenitev ločenega okvirnega sporazuma med EU in ZDA glede osnovnih načel varovanja podatkov ter spoštovanje EU zakonodaje s strani ZDA. Državljani EU morajo biti deležni enake zaščite pred vohunjenjem podatkov, kot so ameriški državljani v ZDA.

V Evropskem parlamentu boste odločali o predlogu pravil za poostritev nadzora v prehranski verigi in ukrepih za boj proti goljufijam s hrano, kakršna je bila afera s konjskim mesom. Kakšno bo vaše stališče v razpravi in odločanju o tem predlogu?
Zavzemam se za zdravo hrano in njeno jasno označevanje. Pri predelavi in prodaji hrane ne sme biti prostora za zaslužkarje in goljufe, zato se strinjam s strogim nadzorom, posledično pa tudi višjimi kaznimi, saj je to očitno žal edini način, ki pripelje do upoštevanja pravil. Potrošnik mora vedno vedeti, kaj je dobil za svoj denar. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."