MLADINA

18. 6. 2014  |  Mlada Evropa

Evropejci najbolje poznajo Europass

© Arhiv Mladine

Ob tem, ko skoraj 26 milijonov mladih v EU kljub večinoma boljši izobrazbi od staršev ne more najti zaposlitve, je približno četrtina vprašanih državljanov EU anketarjem Eurobarometra povedala, da jim dosežena izobrazba ne pomaga, ker med izobraževanjem niso pridobili spretnosti, ki jih zahtevajo delodajalci. V šoli torej ne poučujejo tistega, kar potrebujejo delodajalci. Hkrati pa je 56 odstotkov vprašanih izrazilo prepričanje, da bi jim kvalifikacije, ki jih imajo, priznali v drugih državah članicah.

Da so osnovne sposobnosti, kot je pisanje in računanje, najbolj pomembne sposobnosti, ki jih pridobimo v šoli, je odgovorilo 62 odstotkov vprašanih. Da so to sposobnosti za delo (recimo za inženirja, računovodja, frizerja…), je odgovorilo 34 odstotkov vprašanih. Slovenija se je s 46 odstotki odgovorov uvrstila na prvo mesto pri odgovoru, da so praktične delovne izkušnje pomemben vidik izobraževanja. Da s pridobljeno kvalifikacijo lahko najdejo zaposlitev, v Sloveniji meni 75 odstotkov vprašanih, kar je malo nad povprečjem EU (73 odstotkov).

Največ (54 odstotkov) vprašanih v EU je odgovorilo, da se je tujih jezikov mogoče naučiti zunaj formalnih šol, v Sloveniji tako meni 63 odstotkov vprašanih, kar je prav tako največ med možnimi odgovori.

Med predlogi, kaj bi bilo treba v sistemu izobraževanja izboljšati, je 51 odstotkov vprašanih v EU odgovorilo, da je to sposobnost učiteljev za sodelovanje in spodbujanje učencev in študentov. Da bi bilo treba izboljšati izobraževalno okolje, da bi učenci in študenti imeli več spodbude za razvoj kreativnosti in radovednosti, meni 41 odstotkov vprašanih. Praktične delovne izkušnje v podjetju ali organizacijah bi bolje zagotovilo 37 odstotkov vprašanih v EU in 57 odstotkov v Sloveniji, kar je največ v EU.

Raziskava Eurobarometra je tudi pokazala, da Evropejci na splošno slabo poznajo različna orodja za beleženje in priznavanje veščin in kvalifikacij v EU. Še najbolj poznajo Europass - evropsko dogovorjeno obliko življenjepisa.

Slovenija je z 10 odstotki vprašanih uvrstila med države, kjer je največ vprašanih že iskalo informacije, ali bi jim veščine ali kvalifikacije priznali drugod v EU. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."