MLADINA

18. 6. 2014  |  Evropske volitve 2014

Igor Šoltes, evropski poslanec

Vodenje računskega sodišča je že davno za njim, še pa bo ostal dejaven na področjih, s katerimi se je ubadal že kot prvi revizor.  Želi si sodelovati v odboru za notranji trg in varstvo potrošnikov in v odboru za proračunski nadzor. Meni, da je Srbija za Slovenijo strsteškega pomena, zato si bo prizadeval postati član Delegaciji Evropske unije v Republiki Srbiji. Več>>

Koga bi podprli za predsednika Evropske komisije? Bi moral to postati eden od kandidatov, ki so jih stranke Evropskega parlamenta predlagale med predvolilno kampanjo, ali pa menite, da lahko Evropski svet odloči samostojno?
Evropski svet ne more samostojno odločati o predsedniku Evropske komisije. O tem bo odločal Evropski parlament na plenarnem zasedanju, ki bo potekalo med 1. in 4. julijem 2014 v Strasbourgu. Nobena od političnih skupin na volitvah v Evropski parlament ni dosegla rezultata, ki bi ji omogočal izvolitev njihovega kandidata brez podpore drugih političnih skupin. Dovolj prepričljive podpore nista zbrala ne Jean-Claude Juncker ne Martin Schultz, zato pričakujem, da bodo skupine v Evropskem parlamentu ponudile nove kandidate. Podprl bom tistega kandidata, ki bo zagovarjal socialno in okoljsko trajnosten model prihodnjega razvoja EU.

Kako boste izbrali asistente in sodelavce v Evropskem parlamentu?
Prednost bom dal tistim sodelavcem, ki imajo izkušnje z delom za evropske institucije in znajo vsaj dva tuja jezika.

Bi podprli oz. predlagali zmanjšanje ugodnosti evropskih poslancev po izteku mandata? Poslanci so upravičeni do nadomestila v višini njihove siceršnje plače, in sicer za toliko mesecev, kolikor let so odslužili v evropskem parlamentu. Poleg tega jim/vam bo pripadala tudi višja pokojnina.
Bi podprl. Naj omenim, da sem se po koncu mandata predsednika Računskega sodišča RS v celoti odrekel finančnemu nadomestilu, do katerega sem bil upravičen po zakonu.

Član katerega parlamentarnega odbora boste poskušali postati? Zakaj?
Želim si sodelovati v Odboru za notranji trg in varstvo potrošnikov (IMCO) in v Odboru za proračunski nadzor. Med vodenjem Računskega sodišča RS sem se ukvarjal z enakimi temami, kot jih obravnavata omenjena odbora. Prizadeval si bom tudi za članstvo v Delegaciji Evropske unije v Republiki Srbiji. Srbija je za Slovenijo in slovensko gospodarstvo strateškega pomena, saj je kandidatka za članstvo v EU in hkrati država z največ slovenskimi investicijami.

Katerim temam se nameravate posebej posvetiti pri obravnavi in sprejemanju ukrepov s področja varovanja okolja in zmanjšanja posledic podnebnih sprememb?
Na področju varovanja okolja bom v ospredje postavljal vprašanja varovanja vod in drugih naravnih virov, zagotavljanja energetske samooskrbe in energetske učinkovitosti. Na področju zmanjšanja posledic podnebnih sprememb pa so pomembni predvsem preventivni ukrepi za omilitev posledic suše in drugih naravnih nesreč.

Katera področja se vam zdijo najbolj sporna v prostotrgovinskem sporazumu med EU in ZDA? Na katera področja se boste zaradi dvomov najbolj osredotočili?
Zame najbolj sporna so energetska in okoljska vprašanja, vprašanja patentov, vstopa gensko spremenjenih organizmov na evropski trg, trga generičnih zdravil in varstva konkurence.

V evropskem parlamentu boste odločali o predlogu pravil za poostritev nadzora v prehranski verigi in ukrepih za boj proti goljufijam s hrano, kakršna je bila afera s konjskim mesom. Kakšno bo vaše stališče v razpravi in odločanju o tem predlogu?
Za vsak živilski proizvod v Evropski uniji mora biti zagotvoljena popolna sledljivost izdelka in njegovih posameznih sestavin. Le tako je mogoče zagotoviti odgovornost tako proizvajalca kot tudi prodajalca in vseh drugih členov v živilski verigi.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."