MLADINA

18. 6. 2014  |  Evropske volitve 2014

»Trgovina« za podporo Junckerju

Če naj Juncker postane novi predsednik Komisije, mora le še podpreti italijanskega premierja Renzija, ki si želi, da bi države članice imele na voljo več časa za zmanjšanje proračunskih primanjkljajev in dolgov in več možnosti financiranja javnih projektov za spodbujanje gospodarske rasti in zaposlovanja. Več >>

Nasprotovanje imenovanju Jeana-Clauda Junckerja na mesto predsednika Evropske komisije se je izkazalo za taktično potezo, kako v zameno za podporo kandidatu Evropske ljudske stranke dobiti zagotovila o spremembi ekonomskih politik Evropske unije.

V torek, 17. junija, je nekdanji predsednik skupine Socialistov v Evropskem parlamentu Hannes Swoboda dejal, da bi evropski voditelji najverjetneje podprli Junckerja, če bi se z njim lahko dogovorili o političnem programu.

EUobserver poroča, da naj bi se zahteve levičarskih voditeljev na koncu zvedle na to, ali bo Juncker podprl prizadevanja italijanskega premierja Mattea Renzija, da bi Evropska komisija v času predsedovanja Italije EU »omilila« omejitve državnih investicij v javno infrastrukturo in financiranje projektov za spodbujanje gospodarske rasti. Natančneje, pri ocenjevanju proračunskih primanjkljajev naj bi bile nekateri »produktivni« ukrepi izvzeti.

To sicer ne pomeni ukinitve dogovora, po katerem morajo države članice imeti proračunski primanjkljaj znotraj treh odstotkov BDP-ja ter javni dolg do 60 odstotkov BDP-ja, bi pa podaljšalo obdobje, v katerem bi države lahko dosegle predvideno »ravnotežje«.

Tudi nemški minister za gospodarstvo je po pogovorih s francoskim kolegom dejal, da si sicer nihče ne želi dodatnega zadolževanja, vendar je za zapolnitev proračunskih primanjkljajev nujna gospodarska rast. Med vrsticami tako lahko razberemo, da se glavni zagovorniki zategovanja pasu strinjajo, da je morda treba poskusiti z državnimi ukrepi za spodbujanje rasti.

Renzi se bo danes, 18. junija, sestal s predsednikom Evropskega sveta Hermanom Van Rompuyjem. Belgijec pripravlja strategijo usmeritve Unije v prihodnjih petih letih, ki jo bo predstavil predstavnikom držav članic na srečanju 26. in 27. junija. Takrat naj bi Junckerja tudi uradno predlagali parlamentu v imenovanje, saj bo najverjetneje dobil podporo večine voditeljev držav članic EU. Podporo vsaj 376 poslancev naj bi Juncker nato iskal 16. julija. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."