MLADINA

19. 6. 2014  |  Evropske volitve 2014

Schulz začasno vodi socialne demokrate, Verhofstadt ostaja na čelu liberalcev

Martin Schulz (levo) in Guy Verhofstadt (desno)

Martin Schulz (levo) in Guy Verhofstadt (desno)

Politična skupina socialdemokratov (S&D) v Evropskem parlamentu je po evropskih volitvah na svoje čelo izvolila dosedanjega predsednika parlamenta Martina Schulza. Obstaja pa možnost, da bo ta položaj zasedal le začasno, saj si po lastnih besedah želi postati podpredsednik Evropske komisije. Na nedavnih evropskih volitvah je bil namreč vodilni kandidat evropskih socialdemokratov za položaj predsednika Evropske komisije.

Schulz je kot edini kandidat za položaj prejel 162 od 172 glasov. Po izvolitvi je odstopil s položaja predsednika Evropskega parlamenta. Funkcijo bo do izvolitve njegovega naslednika na ustanovnem zasedanju parlamenta 1. julija opravljal prvi podpredsednik, italijanski socialdemokrat Gianni Pittella.

Novi vodja politične skupine S&D je poudaril, da v njihovih vrstah podporo kandidatu Evropske ljudske stranke za predsednika Evropske komisije Jeanu-Claudu Junckerju vežejo na določene pogoje. »Naša skupina bo kot predsednika Evropskega komisije podprla le tistega, ki se je pripravljen lotiti velikih izzivov EU: končanja varčevalne politike, problema brezposelnosti, še posebej med mladimi, in vse večje revščine in socialnega izključevanja. Poleg tega se moramo uspešno boriti proti davčnim utajam in Evropo prek več investicij narediti konkurenčnejšo,« je dejal Schulz.

Vodjo politične skupine so že izvolili tudi liberalci (Alde). Na tem položaju tudi v novem mandatu parlamenta ostaja Belgijec Guy Verhofstadt, ki je bil na položaj izvoljen soglasno.

Liberalci so bili doslej tretja najmočnejša skupina v Evropskem parlamentu, zdaj pa se za to mesto borijo z evroskeptičnimi konservativci (ECR). V slednji skupini prevladujejo britanski konservativci, pridružila pa se jim je tudi nemška evroskeptična stranka Alternativa za Nemčijo (AfD). (sta, er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."