MLADINA

19. 6. 2014  |  Evropske volitve 2014

Ivo Vajgl, evropski poslanec

Nekdanji slovenski veleposlanik, vodja slovenske misije pri Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi, svetovalec predsednika Drnovška za zunanje zadeve, minister za zunanje zadeve, poslanec državnega zbora  in nova moča dtranke upokojencev nadaljuje delo v Evropskem parlamentu. Tudi zaradi izkušenj se bo priključil odboru za zunanjo politiko. Slišan pa bo poskušal biti tudi v odboru za zaposlovanje in socialno politiko. Več>>

Koga bi podprli za predsednika Evropske komisije? Bi moral to postati eden od kandidatov, ki so jih stranke Evropskega parlamenta predlagale med predvolilno kampanjo, ali pa menite, da lahko Evropski svet odloči samostojno?
Dejstvo, da o tem, kdo in kako bo izvoljen za predsednika Komisije, razpravljamo po volitvah in po tem, ko je bilo to vprašanje obvezujoče rešeno z Lizbonsko pogodbo in poznejšimi dogovori, je znak, da je Evropska unija še zelo daleč od tega, da bi bila urejena in kredibilna skupnost. Zame je jasno, da smo volivkam in volivcem obljubili, da bo predsednik Komisije nominirani kandidat stranke, ki bo na volitvah dobila največ glasov in si zagotovila večino v Evropskem parlamentu, ki bo za tega kandidata glasovala. Vse drugo bi bila volilna goljufija in na žalost se ta dogaja - tudi v obliki idiličnega izleta z barko na jezeru nekje na Švedskem.
Očitno velikemu številu članov Sveta, predsednikom vlad in držav, ni do tega, da bi moč odločanja predali Parlamentu, to pa je odstopanje od Lizbonske pogodbe!

Kako boste izbrali asistente in sodelavce v Evropskem parlamentu?
Imam preverjeno skupino sodelavcev, ki bo nekoliko spremenjena, da bomo lahko pokrili vsa področja, s katerimi se nameravam posebej ukvarjati, to pa so predvsem vprašanja medgeneracijskih odnosov, položaj starejših ljudi in zunanja politika.

Bi podprli oz. predlagali zmanjšanje ugodnosti evropskih poslancev po izteku mandata? Poslanci so upravičeni do nadomestila v višini njihove siceršnje plače, in sicer za toliko mesecev, kolikor let so odslužili v evropskem parlamentu. Poleg tega jim/vam bo pripadala tudi višja pokojnina.
Podprl in sprejel bom vse, kar bodo sklenili in predlagali ustrezni organi Evropskega parlamenta.

Član katerega parlamentarnega odbora boste poskušali postati? Zakaj?
Izrazil sem interes za članstvo v odboru za zunanje zadeve (AFET) in odboru za zaposlovanje in socialno politiko (EMPL).

Katerim temam se nameravate posebej posvetiti pri obravnavi in sprejemanju ukrepov s področja varovanja okolja in zmanjšanja posledic podnebnih sprememb?
Pozorno bom spremljal vso problematiko, povezano z varstvom okolja, in sodeloval pri oblikovanju ustrezne evropske politike na teh področjih. Seveda bom to delal v okviru možnosti, ki jih bom imel glede na moje temeljne usmeritve. Področja dela v EP so mnogovrstna in vsak poslanec si mora določiti svoje prioritete.

Katera področja se vam zdijo najbolj sporna v prostotrgovinskem sporazumu med EU in ZDA? Na katera področja se boste zaradi dvomov najbolj osredotočili?
Vse dokler pogajanja niso zaključena, lahko vztrajamo pri načelih vzajemnosti in enakopravnosti. To velja za vprašanja, povezana s transparentnostjo zbiranja in uporabe informacij (Stop vohunjenju za prijatelji!), kakor tudi za uvoz tehnologij in njihovih proizvodov, ki so za nas nesprejemljive (genske manipulacije!). Ko bo sporazum sklenjen, bo prepozno in treba se je zavedati, da si ZDA prizadevajo ohraniti svojo nadmoč v svetu.

V evropskem parlamentu boste odločali o predlogu pravil za poostritev nadzora v prehranski verigi in ukrepih za boj proti goljufijam s hrano, kakršna je bila afera s konjskim mesom. Kakšno bo vaše stališče v razpravi in odločanju o tem predlogu?
Zelo dosledno bom glasoval proti goljufijam. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."