MLADINA

20. 6. 2014  |  Novice

Slovenija s posebno izjavo proti bančnim rokom v priporočilih EU

© Borut Peterlin

Slovenija namerava podati posebno izjavo proti vključitvi rokov in konkretne omembe bank v povezavi s postopki privatizacije v evropska priporočila, saj bo zaradi političnih okoliščin te roke težko uresničiti, so sporočili z ministrstva za finance. Slovenija bo to izjavo predvidoma podala danes v sklopu zasedanja finančnih ministrov EU. Na ministrstvu so pojasnili, da se Slovenija strinja s prednostnimi področji ukrepanja, ki je v priporočilih za proračunsko in reformno ukrepanje v začetku meseca podala Evropska komisija. A ob tem »podaja splošno pripombo zaradi trenutnega položaja v zvezi s predčasnimi

volitvami, saj bo nekatera priporočila in časovne roke zaradi omejenih pooblastil težko formalno uresničiti pred oblikovanjem novega državnega zbora in vlade«. »S tem v zvezi in glede četrtega priporočila, kjer Slovenija nasprotuje tako rokom kot konkretni omembi bank pri postopkih privatizacij, namerava Slovenija podati posebno izjavo,« so napovedali na ministrstvu.

Slovenija je v začetku meseca dobila iz Bruslja osem priporočil s konkretnimi roki in nalogami za proračunsko in reformno ukrepanje v letih 2014 in 2015, ki se nanašajo na ureditev javnih financ, prestrukturiranje bank in podjetij, privatizacijo, minimalno plačo, pokojninski sistem in poslovno okolje ter na ukrepanje proti korupciji.

V bančnih priporočilih Evropska komisija Slovenijo poziva, naj do konca leta 2014 privatizira Novo Kreditno banko Maribor (NKBM), pripravi Abanko na privatizacijo v letu 2015, avgusta konča celovit akcijski načrt za banke ter razjasni pristojnosti Družbe za upravljanje terjatev bank z objavo izčrpne strategije upravljanja in poslovnega načrta do septembra 2014.

Kot so v začetku tedna povedali viri pri EU, je želela Slovenija zmehčati roke v bančnih priporočilih, na primer premakniti rok za privatizacijo NKBM na leto 2015. A rok za privatizacijo NKBM in tudi rok v povezavi s t. i. slabo banko ostajata; pričakovati je le nekoliko spremenjeno besedilo glede Abanke, a tudi v tem primeru naj bi bistvo priporočila ostalo enako, so v ponedeljek napovedali viri pri EU.

»Slovenski predstavniki so želeli, da umaknemo vse roke v bančnih priporočilih, češ da gre za tržno občutljive informacije. To je smešno, saj so te informacije na vseh spletnih straneh. Edino mesto, kjer jih v tem primeru ne bi bilo, bi bila priporočila. Ne razumemo, kako je lahko tržno občutljivo nekaj, kar na sto tisoče ljudi že ve,« so viri pri EU tedaj pojasnili svoje stališče. (sta, er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."