MLADINA

23. 6. 2014  |  Evrodržavljan

Pomembne odločitve portugalskega ustavnega sodišča

© Arhiv Mladine

Portugalsko ustavno sodišče je pred kratkim šestič zavrnilo načrte vlade za zmanjšanje javnih izdatkov. Junija 2012 je presodilo, da zakon, s katerim bi samo javnim uslužbencem odvzeli regres za dopust in božičnico, krši temeljna pravila o enakosti. Med štirimi odločitvami, ki jih je sprejelo leta 2013, je prepoved uvedbe zakona, s katerim bi obdavčili nadomestilo za čas brezposelnosti.

Odločitve portugalskega ustavnega sodišča pomenijo, da se je ta organ v eni od držav članic nedvomno postavil za državljane in delavce, zato so potrebne razmisleka, v EU Observerju piše Klaus Heeger, generalni sekretar evropske konfederacije neodvisnih sindikatov (CESI). Portugalsko ustavno sodišče s svojimi odločitvami tudi kaže, da je bolj v stiku s potrebami ljudi kot nekateri izvoljeni politiki in vlade. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."