MLADINA

25. 6. 2014  |  Novice

Prvo polovico mandata bodo na čelu Evropskega parlamenta socialisti

© Tomaž Lavrič

Najmočnejši politični skupini v Evropskem parlamentu, desnosredinska Evropska ljudska stranka (EPP) in evropski socialdemokrati (S&D), sta se v Bruslju dogovorili o delitvi položaja predsednika parlamenta: najprej ga bo dve leti in pol zasedal kandidat S&D, od januarja 2017 naprej pa kandidat EPP, so sporočili iz EPP.

Gentlemanski dogovor o delitvi položaja med največjima skupinama obstaja že dolgo, a tokrat se je ugibalo, da bi si lahko morda predsedniški položaj delili socialdemokrati in liberalci, ker EPP računa na predsedniški položaj v Evropski komisiji. Dogovor o delitvi predsedniškega položaja je prvi konkreten rezultat pogajanj o veliki koaliciji, ki sta jih v Bruslju začeli najmočnejši politični skupini, da bi tako pristrigli peruti okrepljenim evroskeptikom.

EPP in S&D sta sicer v pogajanjih, ki sta jih vodila njuna predsednika Manfred Weber in Martin Schulz, dosegli pomemben napredek pri oblikovanju stabilne in vzdržne večine v parlamentu ter glede programa reform v prihodnjih petih letih, so sporočili iz EPP. Opravili sta prve pogovore o skupnih stališčih o programu prioritet EU v prihodnjih petih letih, ki naj bi bile osredotočene predvsem na rast in zaposlovanje ter naj bi opremile EU za spopad z izzivi. Nadaljevali jih bosta julija v Strasbourgu.

»Delati moramo čim hitreje in učinkoviteje, saj so naši državljani na evropskih volitvah sporočili, da to pričakujejo od nas,« je poudaril Weber, ki je v minulih dneh že večkrat opozoril, da se je treba državi začrtanega časovnega okvira. To pomeni, da bi moral vrh EU v petek predlagati kandidata za predsednika Evropske komisije, tako da bi lahko parlament o njem glasoval sredi julija, kot je predvideno, in da bi lahko nato stekli tudi vsi drugi postopki za oblikovanje nove komisije.

Trenutno kaže, da ima Jean-Claude Juncker zelo močno podporo med članicami in da ga bo vrh unije v petek predlagal za kandidata za predsednika komisije, saj si tudi večina članic ne želi zavlačevati s ključnimi kadrovskimi odločitvami, pravijo viri pri EU. (sta, er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."