MLADINA

28. 6. 2014  |  Novice

Konservativci: socialisti ne morejo dobiti treh položajev

Voditelji desnosredinskih strank razlagajo, da socialisti v EU ne morejo dobiti treh najvišjih položajev, ki so na voljo v Bruslju. Glede na izid volitev bi bilo vsekakor preveč, če bi socialisti zahtevali položaj visokega zunanjepolitičnega predstavnika (evropskega zunanjega ministra), predsednika Evropskega sveta in predsednika Evropskega parlamenta, je za EU Observer dejala danska poslanka desnosredinske Evropske ljudske stranke EPP Corien Wortmann-Kool.

Po njenih besedah EPP lahko sprejme, da položaj visokega zunanjepolitičnega predstavnika ostane v rokah socialistov, položaj predsednika Evropskega sveta pa bi moral dobiti nekdo iz desne sredine. Predsednik italijanske vlade Matteo Renzi, katerega stranka je članica evropskih socialistov, za visoko zunanjepolitično predstavnico predlaga zunanjo ministrico v svoji vladi Federico Mogherini. Danska kandidatka za ta položaj je predsednica vlade Helle Thorning-Schmidt, ki pa je dejala, da želi ostati predsednica vlade. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."