Kaj prinaša nova direktiva o koncesijah? | MLADINA.si">
MLADINA

14. 1. 2014  |  Vprašaj Bruselj

Kaj prinaša nova direktiva o koncesijah?

Javna naročila predstavljajo 19 odstotkov BDP-ja Unije, kar je okrog 2600 milijard evrov. Z novo direktivo bi Evropska komisija rada ponudnikom storitev zagotovila, da bodo lahko v javno-zasebnih partnerstvih na celotnem evropskem trgu nastopali enakovredno nacionalnim ponudnikom in pod jasnimi pogoji.

Če bo uveljavljena, bo direktiva zaobjela vsa področja, razen nekaterih izjem. Vlade koncesije za loterijsko dejavnost ne bodo mogle dati tujim loterijam, izključeno je tudi dajanje koncesij za upravljanje s pitno vodo, vodenje civilne zaščite, upravljanje letalskega prometa in nekatere audiovizualne storitve.

Poleg naštetih izjem, ki so jih predlagali evropski poslanci, je Evropski svet iz direktive izključil še finančne storitve, storitve s področja političnih kampanj in pravne posle. Kot zatrjujejo predlagatelji, pa vlade posameznih držav ne bodo prisiljene v podeljevanje koncesij in sklepanje javno-zasebnih partnerstev, ampak bodo prosto lahko odločile, da bo neko storitev opravljal samo javni sektor. Če pa bi se pri sklenitvi javno-zasebnega posla uštele – ko bi denimo zasebnik kršil zakonodajo in druge norme –, bi imele vlade možnost partnerstvo preklicati.

Eno pomembnejših določil direktive je, da bi vlade pri podeljevanju koncesije lahko upoštevale okoljske, družbene in druge pozitivne lastnosti kandidatov in se ne bi bile primorane več odločati zgolj po kriteriju najnižje cene. Tako bi bila dosežena tudi učinkovitost porabe javnih sredstev, saj bi bile storitve opravljene kakovostno in ne bi bilo treba, denimo, čez nekaj let popravljati ceste, ki bi jo bil zgradil najcenejši ponudnik.

Vlade bi lahko ponudnike storitev in blaga vprašale tudi o načinu, kako mislijo izvesti projekt, na katerega se prijavljajo – ali ga bodo izpeljali sami ali pa bodo potreboval podizvajalce.

Prijavljanje na razpise bo, če bo predlog sprejet, olajšano tako, da bi bile storitve razdeljene po področjih, za vsako področje pa bi bil uveden enoten elektronski prijavni obrazec, dostopen v vseh jezikih Unije. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."