MLADINA

7. 3. 2014  |  Evrodržavljan

Hormonski motilci uničujejo okolje in človeka, Evropska komisija pa nič

Čeprav v Sloveniji evropski komisar Janez Potočnik že vrsto let uživa podporo javnosti, se nad njegovim vodenjem »evropskega okoljskega ministrstva« zdaj pritožujejo v Franciji in na Švedskem ter v nekaterih nevladnih organizacijah.

Francoski poslanci odbora za evropske zadeve so pripravili poročilo o evropski strategiji o motilcih žlez notranjega izločanja in evropsko komisijo pozvali, naj takoj ukrepa.

Nepravilno delovanje žlez notranjega izločanja, ki skrbijo za pravo ravnovesje hormonov, lahko povzroči sladkorno bolezen, debelost, neplodnost in raka. Motnje v delovanju hormonov povezujejo tudi z manjšo sposobnostjo učenja in defekti ob rojstvu.

Med znane hormonske motilce sodijo mehčalci plastike ftalati, skupine kemikalij, ki vsebujejo brom in se uporabljajo za zaviranje gorljivosti izdelkov, ter svinec in živo srebro. Nekateri hormonski motilci so tudi v naravi, sintetizirane pa lahko najdemo v pesticidih, elektroniki, izdelkih za osebno nego, kozmetiki in hrani.

Poročilo odbora francoskega parlamenta navaja, da škodljivi učinki hormonskih motilcev predstavljajo dodatno obremenjevanje javnega zdravstva. Unija mora zato pripraviti novo in razumljivo strategijo, da bi o tem spodbudila osveščanje javnosti, in hitro sprejeti definicijo, utemeljeno na nevarnostih, ki jih hormonski motilci povzročajo.

Definicijo hormonskih motilcev bi morala Evropska komisija objaviti že decembra, a se je komisar za okolje Janez Potočnik odločil, da bodo najprej naredili analizo dejanskih vplivov kemikalij.

Zaradi odlašanja je švedska okoljska ministrica Lena Ek komisiji zagrozila s tožbo, če definicija ne bo sprejeta v roku dveh mesecev.

Odzvali so se tudi v nevladni organizaciji Združenju za okolje in zdravje (HEAL), kjer menijo, da bi dodatno čakanje s sprejetjem definicije Evropejcem dalo znak, da so birokratski postopki bolj pomembni od njihovega zdravja in preprečevanja novih kroničnih bolezni, je še poročal Euractiv. (er)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."