Martn Gramc

 |  Svet

Gaza vse bliže vojni?

Po poročanju izraelskih oblasti je obstreljevanje v Gazi do sedaj terjalo 98 smrtnih žrtev, med katerimi ni nobenega Izraelca. Na izraelskih tleh ni bilo smrtnih žrtev zaradi učinkovitega protiletalskega obrambnega sistema, ki je prestregel okoli 70 projektilov. Več >>

Do zaostritve je prišlo po tem, ko so bili na Zahodnem bregu ugrabljeni trije izraelski najstniki, nakar je Izrael aretiral pripadnike Hamasa, ki je v odgovor na to pričel z izstreljevanjem raket. Čeprav so našli trupla ugrabljenih najstnikov, so izraelski skrajneži ugrabili palestinskega najstnika in ga ubili. Izraelska policija je nato aretirala osem osumljencev, vendar Hamas ni odnehal z obstreljevanjem in Izrael je zato pričel s kopensko ofenzivo.

Avichay Adraee, predstavnik za stike z javnostjo izraelske vojske, je dejal, da so raketirali že 1100 tarč in da jih nameravajo še več sto. Obenem je bilo po izraelskih navedbah iz Gaze izstreljenih okoli 550 raket. Izraelski poročnik Col Peter je dejal, da ima država v pripravljenosti 20.000 rezervistov in rezervistk, vendar vse moči usmerja v zračne sile, piše Al Jazeera.
Ameriški predsednik Barack Obama je ob vse hujših spopadih dejal, da so ZDA pripravljene posredovati in da je zaskrbljen glede vse hujših razmer v Gazi, poroča Guardian.
Ban Ki Moon, generalni sekretar Združenih narodov, je pozval obe strani k vzdržnosti in posvaril pred razmahom vojne, ki si je regija ne more privoščiti. Na sestanku z Varnostnim svetom (VS) je izraelski predstavnik Ron Prosor povedal, da ne bodo prenehali z obstreljevanjem, dokler Hamas ne bo onesposobljen. Prosor je ob tem VS na mobilnem telefonu predvajal zvok siren in ponazoril, kako imajo ljudje v Izraelu le 15 sekund časa, da poiščejo zatočišče, še dodaja Guardian.
Evropska unija je o kaotičnem stanju v Gazi dejala, da obsoja nasilje in obe strani, ker je umrlo toliko civilnega prebivalstva.

Sosednji Egipt je ob poslabšanju situacije ponovno odprl mejo, da si lahko civilisti poiščejo zavetišče. Ob tem je naletel na Hamasove očitke, da je egiptovski predsednik Abdul Fatah al-Sisi storil zelo malo, da bi preprečil zaostrovanje konflikta. Odnosi med Hamason in Egiptom so se zaostrili, potem ko je nekdanjega predsednika Mursij, ki je bil povezan z Muslimansko bratovščino, ta pa s Hamasom, zamenjal Sisi.  Egipt je tako zaprl vse tunele, ki povezujejo Egipt in Gazo, v državi prepovedal Hamas in ga negativno obravnaval v medijih. (mg)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.