sta, dv, tk

 |  Politika

Dobovšek izstopil iz stranke SMC, še ostaja v poslanski skupini

© Borut Peterlin

Poslanec in proučevalec korupcije Bojan Dobovšek, ki so ga omenjali kot kandidata za notranjega ministra, je izstopil iz Stranke Mira Cerarja (SMC). Predsednik SMC Miro Cerar je dejal, da izstop sicer obžalujejo, a stranka normalno deluje naprej, brez pretresov ali krize. Več >>

Bojan Dobovšek je iz SMC izstopil, ker ni mogel več uveljavljati svojih načel, pri čemer je navedel boj proti korupciji, odpravljanje vpliva neformalnih mrež in opozarjanje na finančno kriminaliteto. Kaj konkretno ga je zmotilo, ni povedal. Dejal je le, da je o dogajanju v SMC treba povprašati strankinega predsednika in premierja Mira Cerarja.

Preden je izstopil iz stranke, je sicer Dobovšek opozoril, da se je stranka odrekla nekaterim vrednotam, v katere so verjeli pred volitvami.

Ob oblikovanju vlade so pročevlca korupcije in organizirane kriminalitete omenjali kot kandidata za notranjega ministra, vendar je kandidaturo zavrnil. Zakaj, takrat ni pojasnil, dejal je le: »Ko boste videli ekipo, vam bo vse jasno.«

Cerar je nato tik pred zaslišanji zamenjal kandidata za ministra za gospodarstvo. Namesto Ervina Pfeiferja, ki naj bi bil vpleten v nasedle investicije NLB v Bosni in Hercegovini, je predlagal Jožefa Petroviča. V Mladini smo pisali, da je bil Petrovič direktor podjetja Delo Prodaja, ko ga je na sporen način prevzemal DZS Bojana Petana. 

Dobovšek je nezadovoljstvo nad dogajanjem v SMC izrazil še v primeru, ko je vodstvo stranke izrazilo polno zaupanje Aleksandru Kešeljeviću in Eriku Kopaču, soustvarjalcema programa stranke, ki naj bi bila povezana s spornim prevzemom Iskre Avtoelektrike. Kešeljević in Kopač sta predstavila dejstva, da kot nadzornika podjetja Infond Holding 3 v poslu nista bila sodelovala.

Dobovšek tudi po izstopu iz stranke ostaja član poslanske skupine SMC, saj verjame, da bo kot poslanec največje parlamentarne stranke lahko uveljavljal svoja načela.

V aktualni Mladini sicer pišemo o tem, kako bi moral Miro Cerar vladati, da bi bilo to etično>> 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.