Borut Mekina

 |  Mladina 38  |  Politika

Tajkunov pomočnik

Gospodarski minister iz stranke SMC je Bojanu Petanu pomagal pri spornem prevzemu DZS

Jožef Petrovič je bil direktor podjetja Delo Prodaja v času, ko ga je na sporen način prevzemal DZS

Jožef Petrovič je bil direktor podjetja Delo Prodaja v času, ko ga je na sporen način prevzemal DZS
© Borut Krajnc

Potem ko so si premislili glede Ervina Pfeiferja, je v drugo Stranka Mira Cerarja za gospodarskega ministra ta teden predlagala podjetnika Jožefa Petroviča. Na zaslišanju v parlamentu je poudaril, da stavi na svoje izkušnje iz gospodarstva: »Izziv sem sprejel, ker bi rad na svoji koži občutil, ali se da prisluhniti gospodarstvu in ali se da ta voz premakniti naprej.« Povečeval bo konkurenčnost, krepil »zdrava jedra«, spodbujal prestrukturiranje podjetij. Obnavljal bi ceste, prenavljal komunalno infrastrukturo …

Kakšne so njegove izkušnje in kakšna zagotovila, da bo zamisli res izpeljal? Prihaja iz podjetja Delo Prodaja, katerega najpomembnejši solastnik je Bojan Petan iz DZS. Minule mesece je Nacionalni preiskovalni urad (NPU) po Sloveniji izpeljal več hišnih preiskav, vložil je tudi kazenske ovadbe zoper Petana, predsednika uprave in solastnika DZS ter časopisa Dnevnik, zoper Francija Zavrla, ki je bil nekoč Petanov svetovalec, in še zoper tri druge. Osumljeni so kaznivih dejanj zlorabe položaja. Nezakonito naj bi bili dvema podjetjema priskrbeli več kot 26 milijonov evrov »premoženjske koristi«, so poročali mediji.

Pri omenjenih poslih, ki jih preiskujeta policija in tožilstvo, je šlo za lastniško konsolidacijo Petanovega DZS. DZS je danes tako rekoč še edini podjetniški konglomerat, ki ga nadzoruje en sam človek – Petan. In kot je vse bolj jasno zadnje mesece, je do te lastnine prišel na sporen način. V Mladini smo že pred letom pisali o nenavadnih darilih družini Janša, ki jih je v Petanovem imenu oziroma v imenu DZS prek davčnih oaz pošiljal Franci Zavrl. Poleg tega policija preiskuje tudi zlorabo javnega Sklada za razgradnjo Nuklearne elektrarne Krško. Nekdanja vršilka dolžnosti tega sklada Ksenja Žnidaršič Planinc je v času krize, v času pomanjkanja denarja in zmanjševanja vrednosti delnic kupila za tri milijone evrov obveznic Dela Prodaje in šest milijonov evrov obveznic DZS.

Poleg tega kriminalisti preiskujejo še izčrpavanje Term Čatež in Marine Portorož.

Eden izmed centrov t. i. lastniške konsolidacije DZS pa je bil prav DZS-jev prevzem podjetja Delo Prodaja. Ta, zadnji korak je bil izpeljan leta 2012, tedaj pa je Delo Prodajo vodil Jožef Petrovič.

Prav zaradi tega po naših podatkih agencija za varstvo konkurence proti omenjenim družbam vodi postopek, v katerem preverja, kako je bil DZS prevzet in ali morebiti pri tem ni šlo za nedovoljeno koncentracijo povezanih oseb – Dnevnika, Dela prodaje in DZS. Agencija bi lahko postopek končala v kratkem. Mogoče je pričakovati tudi globe in celo vložitev kazenskih ovadb.

Malce nenavadno je le, ker naj bi po načrtih SMC Jožef Perkovič, ena izmed obravnavanih oseb, sedaj vodil resorno ministrstvo, v katerega pristojnost sodi Agencija za varstvo konkurence. Če odmislimo etično dilemo, da Miro Cerar za gospodarskega ministra predlaga poslovneža, ki naj bi bil na sporen način pomagal Bojanu Petanu.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.