TK, STA

, 07:30  |  Politika

Violeta Bulc potrjena kot kandidatka za evropsko komisarko za promet

© Borut Krajnc

Violeto Bulc so države članice potrdile za slovensko kandidatko za evropsko komisarko. Kot pričakovano, je prihodnji predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker Bulčevi dodelil resor za promet. Slovenija je s tem izgubila podpredsedniški položaj v Evropski komisiji. Več>>

Juncker je dejal, da je po pogovoru z Bulčevo ocenil, da njene izkušnje omogočajo prevzem tega "zelo pomembnega in ključnega resorja za promet". Prejšnja slovenska komisarska kandidatka Alenka Bratušek, ki je po neuspešnem zaslišanju v Evropskem parlamentu odstopila, bi sicer morala prevzeti položaj podpredsednice za energetsko unijo. Posledično je prišlo v Junckerjevi ekipi do dodatnih sprememb. Za kandidata za položaj podpredsednika komisije za energetsko unijo je Juncker tako predlagal Slovaka Maroša Šefčoviča, sprva kandidata za komisarja za promet in vesolje. Šefčovič že v tej komisiji zaseda podpredsedniški položaj, zato naj bi bil med vsemi razpoložljivimi kandidati najbolj izkušen, medtem ko nova slovenska kandidatka nima političnih izkušenj.

Bulčevo čaka zaslišanje v Evropskem parlamentu predvidoma v ponedeljek ob 19. uri. Imela bo manj časa za priprave na zaslišanje kot preostali kandidati, vendar Juncker verjame, da je zelo sposobna kandidatka, ki se hitro uči. Šefčovič je bil sicer kandidat za resor za promet in vesolje, medtem ko je bodoči predsednik komisije Bulčevi dodelil samo resor za promet - komu bo poveril pristojnosti za vesoljsko politiko, za zdaj ni sporočil.

Premier Miro Cerar je izrazil zadovoljstvo z resorjem, ki ga je dobila slovenska komisarska kandidatka, saj postaja področje prometa "nedvomno eno najpomembnejših" v EU. Novico so pozdravili tudi na ministrstvu za infrastrukturo in izpostavili, da je za investicije v prometno infrastrukturo v novem finančnem obdobju namenjenih trikrat več sredstev kot v minulem. Parlamentarne stranke v Sloveniji se odzivajo v skladu z dosedanjimi stališči, večina pa jih obžaluje, da je Slovenija izgubila podpredsedniško mesto v komisiji.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.