dv, sta

 |  Politika

Odstopil gospodarski minister Petrovič

© Borut Krajnc

Jožef Petrovič je nepreklicno odstopil z mesta ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo. Ko je bil še zaposlen v podjetju DZS, naj bi bil vpleten v kartelno dogovarjanje med DZS, Mladinsko knjigo in podjetjem Extra Lux pri prodaji pisarniškega materiala javni upravi. Petrovič trdi, da ni posloval nezakonito ali neetično. Več>>

Petrovič je ob odstopu dejal, da odstopa ni podal zato, ker bi menil, da je v svojem preteklem delovanju posloval nezakonito ali neetično, ampak zato, da bo lahko v miru dokazal, da ni storil dejanj, ki se mu očitajo v medijih, in da bi "mir imela" vlada. »Nikoli nisem bil obveščen, da sem stranka v kakršnem koli postopku Javne agencije RS za varstvo konkurence (AVK) ali organi pregona. Sklepam, da odločba agencije zato ni bila naslovljena meni. Ker z njo nisem seznanjen, je ne morem komentirati,« je dejal. »Vse pogodbe so bile podpisane ob predhodnem soglasju pravne službe in verjamem, da bo družba, v kateri sem bil zaposlen, dokazala, da je ravnala zakonito in da so bile vse listine, na katerih je moj podpis, zakonite.«

AVK je za družbe DZS, Mladinska knjiga trgovina in Extra Lux ugotovila, da so od sredine leta 2007 do konca leta 2012 kršile zakon o preprečevanju omejevanja konkurence in se dogovarjale za skupen nastop na trgu. Petrovič je bil takrat zaposlen v DZS in po poročanju TV Slovenija kot divizijski direktor tudi podpisnik sporne pogodbe v imenu DZS. Minister v odstopu je sicer dejal, da v oddaji Tarča prikazani podpis ni njegov.

Po ugotovitvah AVK so DZS, MK in EL usklajeno ravnale pri delitvi javnih naročil in oddaje prikrojenih ponudb in določanja prodajnih cen ter drugih pogojev za dobavo pisarniškega materiala, s čimer so kršile zakon o preprečevanju omejevanja konkurence.

V DZS so že napovedali, da bodo sprožili upravni spor. Kot so zapisali v DZS, je šlo tedaj za zelo obsežen in zahteven javni razpis, ki je obsegal dobavo pisarniškega materiala izredno velikemu številu pravnih oseb, lokacij in različnih dostavnih naslovov. Podjetja so zato oddala skupno prijavo in v notarski obliki sklenila pogodbo o skupnem nastopu, ki so jo ob prijavi na javni razpis tudi predložila naročniku oz. tedanjemu ministrstvu za javno upravo.

V Mladini smo sicer že pisali, da naj bi Petrovič pomagal Bojanu PEtanu pri spornem prevzemu DZS>>

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.