Anže Lebinger

 |  Družba

Blatter bi lahko na čelu Fife ostal še sedem mesecev

Mednarodna nogometna zveze Fifa bo novega predsednika izbrala na izrednem kongresu 26. februarja 2016. Kot naslednika Švicarja Seppa Blatterja, ki je kmalu po peti izvolitvi za predsednika odstopil zaradi afere s podkupninami, poznavalci omenjajo zdajšnjega predsednika Evropske nogometne zveze Francoza Michela Platinija. Ta bo svojo končno odločitev sporočil v naslednjih tednih. Njegovo kandidaturo bi podprli štirje od šestih predsednikov kontinentalnih nogometnih zvez.

Sepp Blatter bi z dodatnimi sedmimi meseci pri Fifi dosegel 40 let delovne dobe, zatem ko se je mednarodni nogometni zvezi pridružil leta 1975 kot tehnični direktor. V tem času je zgradil nogometni imperij, ki mu ga zavidajo in hkrati obsojajo mnogi. Marcel Štefančič, jr. je za Mladino pisal o tem, kako se je ta v času pod Seppom Blatterjem prelevila v centralni komite najčistejšega kapitalizma. V članku se je obregnil ob Seppov razsipen projekt iz leta 2006, več kot 200 milijonov vreden sedež Fife v Zürichu. »Da je pet nadstropij Fifinega štaba pod zemljo, govori o tem, da Fifa deluje in posluje kot podzemlje. Fifa je le malce transparentnejša od ledene gore. Iz morja štrli le sedmina ledene gore – a dobra tretjina Fife. Ostalo je pod morjem – temno, mračno, skrito, nepregledno.«

Fifa je želela svoj ugled po številnih aferah izboljšati tudi s pomočjo celovečerca režiserja Frédérica Auburtina Združene strasti, sicer znanega po filmu »Pariz, ljubim te«. Kritiki so njegov nogometni filmski projekt raztrgali in ga označili kot propagando Fife in njenega dolgoletnega predsednika Seppa Blatterja. Marcel filmu v svoji recenziji ni namenil nič več. Prav tako film na spletni strani filmske podatkovne baze iMDB drži oceno 1,9. 

Seppa Blatterja pa si je nazadnje privoščil še Simon Brodkin. Britanski komik je znan po svojih potegavščinah. Na tiskovni konferenci Fife na sedežu v Zürichu je Blatterja zasul s ponarejenimi bankovci in vse skupaj pospremil z besedami: »Na zdravje, Sepp – vse je tukaj.«   

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.