Tamara Kajtazović

 |  Svet

Putin prepričan, da si Blatter zasluži Nobelovo nagrado

Nedavna afera, ki je razkrila korupcijo v samem vrhu mednarodne nogometne zveze Fifa, ruskega predsednika Vladimirja Putina ni prepričala. Pravi namreč, da si predsednik Fife Sepp Blatter zasluži Nobelovo nagrado.

Kot je v Mladini pisal Marcel Štefančič, jr., se je Fifa pod Seppom Blatterjem prelevila v centralni komite najčistejšega kapitalizma. »Blatter je bil doktor privatizacije: Fifa svetovno prvenstvo podeli neki državi, domačini potem vse naredijo, Fifa pa le proda televizijske pravice – in bajno profitira,« je zapisal.

Pisali smo tudi, da so člani Fife s koruptivnimi praksami neposredno povzročili kršitve človekovih pravic.

A Putina to ne moti. »Ljudje, kot je gospod Blatter ali vodje velikih mednarodnih športnih zvez, si zaslužijo posebno priznanje,« je dejal po poročanju BBC-ja. »Če kdo, potem si ti ljudje zaslužijo Nobelovo nagrado.« Poleg tega osebno ne verjame niti enega očitka korupcije proti Blatterju. Kaj o vsem skupaj meni ruski premier Dmitrij Medvedjev, ki je v začetku tedna obiskal Slovenijo, ni znano. Kot smo pisali, sta Medvedjev in premier Miro Cerar največ pozornosti posvetila gospodarskim odnosom in se strinjala, da so sankcije EU proti Rusiji in ruski povračilni ukrepi prizadeli gospodarstvi obeh držav.

Kot smo poročali, bo Fifa bo novega predsednika izbrala na izrednem kongresu 26. februarja 2016. Kot naslednika Švicarja Seppa Blatterja, ki je kmalu po peti izvolitvi za predsednika odstopil zaradi afere s podkupninami, poznavalci omenjajo zdajšnjega predsednika Evropske nogometne zveze Francoza Michela Platinija.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.