Bruselj: Razumemo skrbi Hrvaške, a polno podpiramo arbitražo

Iz Bruslja so sporočili, da Evropska komisija razume skrbi Hrvaške zaradi domnevnega prisluškovalnega škandala, a polno podpira arbitražni postopek. Dodali so, da arbitražni sporazum vsebuje mehanizme za odgovor na skrbi Hrvaške.

V komisiji so vnovič poudarili, da niso del arbitražnega procesa, vendar pa natančno spremljajo zadevo. Da je komisija z arbitražno afero seznanjena, a pri tem nima formalne vloge, je tiskovna predstavnica komisije Mina Andreeva dejala že v ponedeljek. »Evropska komisija podpira delo arbitražnega sodišča in verjame, da bodo pravila, ki sta jih državi sprejeli za njegovo delovanje, spoštovana,« je dodala.

»Evropska komisija poudarja pomen dobrega delovanja arbitražnega sodišča za gladko in učinkovito izvajanje zakonodaje EU v prihodnje,« je še zapisala komisija.

Kot smo poročali, je hrvaški časnik Večernji list objavil zvočne posnetke pogovorov med slovenskim članom arbitražnega sodišča Jernejem Sekolcem in slovensko agentko, predstavnico ministrstva za zunanje zadeve Simono Drenik. Oba sta že odstopila. Hrvaški premier Zoran Milanović po srečanju z vodji poslanskih skupin v saboru dejal, da so se strinjali o odstopu Hrvaške od arbitražnega sporazuma s Slovenijo.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.