Neža Mlakar, STA

, 07:00  |  Politika

Trump na vprašanje o seksizmu z dodatno mero seksizma

Vodilni predsedniški kandidat ameriških republikancev za volitve 2016 Donald Trump se je na vprašanja Foxove voditeljice o njegovemu preteklemu seksističnemu odnosu do žensk odzval z dodatnim seksizmom, uperjenim direktno vanjo. Kot razlog za njena neprijetna vprašanja je ocenil, da je voditeljica »nekje morala krvaveti«. Zaradi neprimernih pripomb ga je zapustil tudi vodilni politični svetovalec Roger Stone, organizatorji srečanja vseh republikanskih predsedniških kandidatov v Atlanti pa so ga umaknili s seznama povabljencev.

TV-voditeljica Megyn Kelly je na četrtkovem televizijskem soočenju deseterice vodilnih republikanskih predsedniških kandidatov Trumpa natančneje vprašala o njegovih preteklih izjavah o ženskah. Oznanila je, da jih je označil za »debele prašiče, pse, lenuhe in ostudne živali«. »Se vam zdi to primeren značaj nekoga, ki ga želimo za predsednika?« ga je nato vprašala. Odgovoril je, da nima časa za politično korektnost in da stvari izreka v šali, za zabavo. Četrtkovemu soočenju pa je sledila omenjena sporna izjava na račun Kellyjeve: »Videli ste lahko, da je krvavela iz oči. Krvavela je od nekod.« S čimer je Trump ciljal na to, da ima Kellyjeva menstruacijo. Kasneje se je zagovarjal, da je s tem mislil na njen nos.

Trumpa je zaradi neprimernih besed zapustil tudi njegov svetovalec Roger Stone. Pri Trumpu pa trdijo, da so Stona odpustili, ker je želel kampanjo izkoristiti za lastno publiciteto. Stone je za televizijo CNN izjavil, da je odšel, ker »so kampanjo speljali od temeljnih političnih vprašanj, ki so Trumpa izstrelila na vrh anket«, vključno z nezadovoljstvom s političnim sistemom in vprašanjem migrantov. »Trump je bil svež veter. Odstopil sem, ker sem ocenil, da nimam nikakršnega vpliva in da je bila kampanja speljana s pomembnih vprašanj,« je dejal.

S svojimi izjavami pa je Trump prekoračil mejo tudi v očeh voditelja gibanja Redstate Ericka Ericksona, ki pripravlja odmevno dvodnevno srečanje v Atlanti za vse republikanske predsedniške kandidate. Erickson je zato umaknil Trumpovo povabilo in sporočil, da je s svojimi komentarji tokrat šel predaleč.

Trump se je branil z besedami, da ima dobre delovne odnose z ženskami in da njegovih izjav ne bi smeli imeti za žaljive

Republikanski predsedniški kandidat pa sicer že dlje slovi po svojih nepremišljenih izjavah. Pravzaprav je v njegovem primeru skoraj težko verjeti, kako zavzeto si lahko nekdo koplje jamo. Kot na primer, ko je izjavil, da senator John McCain ni vojni heroj, ker so ga ujeli. »On je vojni heroj, ker so ga ujeli. Všeč so mi tisti, ki jih niso ujeli,« se je glasila sporna izjava, o čemer smo pisali tudi v Mladini. Ali pa, ko je izstrelil, da so mehiški priseljenci kriminalci in posiljevalci.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.