Neža Mlakar

 |  Svet

Kakšne možnosti imajo begunci po zaprtju madžarskih meja

Medtem ko Madžarska zapira svoje meje, evropska strategija za spopadanje z begunsko krizo propada. Nemčija je začela uvajati začasni nadzor na mejah, kar naj bi omejilo begunski val. Tudi Avstrija, Slovaška in Nizozemska po navedbah Independenta grozijo z enakimi ukrepi. Srbski minister za delo, zaposlovanje in socialno politiko Aleksandar Vulin je dejal, da Srbija ne more postati »koncentracijsko taborišče« za ostalo Evropo. Kakšne so alternative za prosilce za azil?

V Srbiji trenutno stoji na tisoče beguncev, ki jim je bil prepovedan vstop na Madžarsko in posledično naprej v Evropo. V Mladini smo o tem, da je Srbija pot velikim pritiskom migrantov, že pisali. Poročali smo tudi o tem, da so na Madžarskem po tem, ko so z žičnato ograjo popolnoma zaprli mejo in uvedli strožjo zakonodajo, zaradi množičnih migracij razglasili krizne razmere. To odpira pot parlamentu, da dovoli pristojnost vojske na meji. Madžarska je v torek tudi zaprla promet na mejnih prehodih Röszke in Asothalom, ker zaradi množice beguncev, ki ostajajo na srbski strani meje, madžarski organi ne uspejo ustrezno opravljati kontrole na meji.

»Po kazenskem pravu ti begunci niso naredili nič narobe,« je za Independent poudaril Aleksandar Vulin, ki meni, da Srbija ni koncentracijsko taborišče, kamor lahko ljudi pošiljaš proti njihovi volji. Če so njihove prošnje zavrnjene, so ti namreč usmerjeni nazaj v Srbijo. »Ne morejo jih brez njihovega dovoljenja kar poslati nazaj v Srbijo. Ti ljudje ne želijo ostati v Srbiji, potovati želijo naprej v Evropo. Nismo koncentracijsko taborišče in pričakujemo, da nas nihče ne bo imel za koncentracijsko taborišče.« Močno je obsodil tudi odnos Madžarske do krize. Madžarske oblasti pa so dejale, da je v ponedeljek, preden so zaprli mejo, prišlo več kot 9.300 beguncev, kar je novi rekord.

Po sklepih Lizzie Dearden v Independentu se migranti in begunci, ki so že v Srbiji, lahko usmerijo proti zahodu, na Hrvaško, in nato nadaljujejo svojo pot v Slovenijo in Avstrijo. Lahko pa se napotijo proti vzhodu, v Romunijo in od tam naprej na Madžarsko, skozi manj zastraženo mejo.

Včeraj je Rdeči križ objavil, da Srbija v naslednjih tednih pričakuje nov val beguncev – številka se giblje okoli 20.000. Begunci so se v tem času že usmerili proti Hrvaški. Srbski avtobusi so jih iz begunskega centra vozili na mejni prehod Šid-Tovarnik. V Srbijo prihajajo še zmeraj, čeprav je tok iz Makedonije nekoliko manjši, kot je bil v preteklih dneh. Srbski in hrvaški mediji so poročali tudi o tem, da so se zaradi zaprtja madžarskim mej včeraj na grško-makedonski meji zbrali aktivisti, ki so beguncem delili zemljevide z alternativnimi potmi. Zemljevid Facebook skupine »Izognite se Madžarski – migracijske novice« prikazuje pot v EU, ki prek Srbije poteka, kot je predvidela Lizzie Dearden, preko Hrvaške in naprej v Slovenijo.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.