Neža Mlakar, STA

 |  Politika

Na Madžarskem prve aretacije, razglasili tudi krizne razmere

Na Madžarskem je ponoči začela veljati strožja zakonodaja glede nezakonitih prestopov meje. Ta predvideva zaporno kazen do treh let. Poleg tega je Madžarska mejo s Srbijo dokončno zaprla z žičnato ograjo. Ponoči je zaradi nezakonitega prečkanja policija aretirala 16 oseb, ki so po poročanju madžarske televizije ograjo prerezali, za kar je predvidena zaporna kazen do 5 let. Zaradi množičnih migracij so na Madžarskem razglasili tudi krizne razmere.

O tem, da je bil prehod ob vasi Röszke še eden izmed redkih krajev, kjer ni bilo ograje, smo pisali v Mladini. V bližini omenjenega prehoda, ki je do nedavnega bil še zadnji prost prehod na meji, je po njegovem zaprtju 16 beguncev ponoči prerezalo ograjo in prečkalo mejo. Prostovoljci so medtem na območju že začeli podirati svoje šotore in tudi policija, ki je v zadnjem času – kot smo pisali – dobila še dodatne okrepitve, je zmanjšala obseg svoje prisotnosti.

Madžarske oblasti so v ponedeljek, kar je bilo še pred uveljavitvijo nove zakonodaje, na tisoče prispelih migrantov sistematično vozile na zahodno mejo, v kraj Hegyeshalom na meji z Avstrijo. Na avstrijsko Gradiščansko je v ponedeljek po podatkih policije prispelo nekaj manj kot 20.000 beguncev. Po 18. uri jih je prispelo do 6000, po polnoči pa še dodatnih 1500.

O novi ostrejši zakonodaji smo poročali tudi v Mladini. Od danes naprej na Madžarskem namreč velja nezakonit prestop meje za kaznivo dejanje, ki se kaznuje z do tremi leti zapora. Pet let zapora pa grozi tistim, ki bodo ob nezakonitem vstopu v državo povzročili materialno škodo. Določilo je namenjeno beguncem, ki bi ob poskusu nezakonitega vstopa v državo poskusili tudi prerezati žičnato ograjo na meji. Višajo se tudi kazni za tihotapce ljudi, ki se bodo po novem lahko za zapahi znašli za 20 let.

Madžarska policija je danes ob 7. uri zjutraj tudi zaprla promet na mejnih prehodih Röszke in Asothalom. Za to naj bi se odločila, ker na srbski strani meje ostaja veliko število beguncev, kar madžarskim organom ne omogoča, da bi ustrezno opravljali kontrole na meji. Poleg tega je Madžarska na meji s Srbijo danes zaradi množičnih migracij razglasila krizne razmere. Razglasitev kriznih razmer madžarskim oblastem omogoča, da pospešijo formalne postopke za pridobitev azila. Odpira tudi pot parlamentu, da dovoli pristojnost vojske na meji.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.