IZAK KOŠIR, STA

 |  Svet

Kakšne bodo posledice zmerne inflacije na Kitajskem? 

Zmerna inflacija na Kitajskem utegne blagodejno vplivati na potrošnjo, saj naj bi spodbudila potrošnike k nakupom, vendar potrošniki zaradi padajočih cen življenjskih potrebščin odlagajo z nakupi, podjetja pa z investicijami. Oboje ima lahko negativen učinek na gospodarsko rast. To so najnovejši podatki, ki prihajajo s Kitajske (ekonomisti družbe Nomura) in kažejo da tamkajšnja ras gospodarstva peša. Nižja septembrska inflacija je sicer predvsem posledica cenejše hrane. Inflacija se letos giblje pri ali pod dvema odstotkoma, medtem ko so se cene pri proizvajalcih znižale že 43. mesec zapored.

Kitajska kot drugo največje gospodarstvo na svetu predstavlja 12 odstotkov svetovnega bruto domačega proizvoda (BDP), leta 2008je z več kot desetodstotno gospodarsko rastjo svet rešila pred najhujšim. Direktorica Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Christine Lagarde je prejšnji mesec poudarila, da gre na Kitajskem za »naravno upočasnitev, kakršno doživijo vse velike države v razvoju v takšnem obdobju«

Cene življenjskih potrebščin so se namreč septembra na letni ravni zvišale za 1,6 odstotka, potem ko je bila avgustovska rast dvoodstotna. Cene pri proizvajalcih so se medtem znižale za 5,9 odstotka, tako kot avgusta, kar je največji padec v šestih letih. V prvih devetih mesecih je bila inflacija na letni ravni 1,4-odstotna, kar je precej pod ciljem vlade - ta si je namreč za to obdobje cilj postavila okoli triodstotno rast cen življenjskih potrebščin.

Peking si sicer prizadeva spremeniti gospodarski model države v bolj vzdržnega, v katerem bi potrošniki oziroma domača potrošnja nadomestila izvoz in državne investicije, ki sta zdaj ključna dejavnika gospodarske rasti.

Kitajska je lani zabeležila najnižjo gospodarsko rast v 24 letih, znašala je 7,3 odstotka. Gospodarska aktivnost se zmanjšuje tudi letos, bruto domači proizvod se je tako v prvem kot drugem četrtletju okrepil za sedem odstotkov.

Podatki za tretje trimesečje bodo znani v ponedeljek.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.