MLADINA

Prisiljeno izseljevanje mladih talentov je socialna tragedija

© Arhiv Evropske komisije

V letu 2012 se je iz Slovenije odselilo rekordno število slovenskih državljanov. Skoraj dve tretjini državljanov Slovenije, ki so se lani odselili, bosta nove priložnosti iskali v drugih državah članicah EU, predvsem v Nemčiji in Avstriji. Med odseljenimi državljani Slovenije jih je bilo skoraj polovica (47,7 odstotka) starih med 20 in 44 leti, med osrednjimi razlogi za odhod pa sta iskanje zaposlitve in nadaljnje izobraževanje, po poročanju STA ugotavljajo na statističnem uradu.

V državo se je lani priselilo »le« 2741 slovenskih državljanov. Njihova povprečna starost je bila 37,8 leta, med njimi pa je bilo po ugotovitvah statistikov tudi kar nekaj družin. Slovenijo kot nov dom pa si je v letu 2012 izbralo 12.281 tujih državljanov, predvsem iz držav z območja nekdanje Jugoslavije.

Španski evropski poslanci Sergio Gutiérrez Prieto, Alejandro Cercas in Eider Gardiazábal Rubial Evropsko komisijo opozarjajo, da se je ob 55,7-odstotni brezposelnosti in majhnih možnostih, da bi v kratkem času doma našli zaposlitev, vse več mladih Špancev prisiljenih odseliti v tujino. Zadnji podatki kažejo, da se je dve tretjini Špancev, starih med 22 in 30 let, pripravljenih izseliti iz države, da bi našli zaposlitev, tri četrtine bi jih celo bilo pripravljenih delati brezplačno.

»To je generacija, ki ima najmanj možnosti v naši sodobni zgodovini, čeprav je visoko izobražena. Druge južne članice EU, kot sta Grčija in Portugalska, doživljajo enako usodo. Pomanjkanje možnosti, da bi našli spodobno delo je prava socialna tragedija in delovna mobilnost se za mnoge mlade spreminja v prisiljeno ekonomsko izseljevanje,« so Evropsko komisijo opozorili španski evropski poslanci.

Ker imajo države članice različne standarde in pravila za priznavanje poklicnih in akademskih kvalifikacij, različne sisteme za zaposlovanje, podpisujejo bilateralne sporazume o vključevanju brezposelnih mladih na trg dela,v katerih določijo tudi letne kvote in sisteme za izmenjavo informacij in izkušenj, navajajo španski evropski poslanci. Komisijo sprašujejo, ali ob 5,7 milijona mladih, mlajših od 25 let, ki so brez zaposlitve, ne meni, da so pobude, kot »Tvoja prva zaposlitev EURES«, ki naj bi pomagala ustvariti 5000 delovnih mest, povsem neustrezne.

Evropska komisija prav tako predlaga državam članicam, naj dovolijo »izvoz podpor za brezposelne v druge države članice za obdobje do 6 mesecev«. Španske poslance zanima, ali je bil na tem področju dosežen kak napredek, kakšen napredek je bil narejen glede prenosa drugih socialnih pravic za brezposelne, ali Komisija razmišlja o podpori mladim, ki nimajo na voljo veliko denarja in so prisiljeni iskati službo v tujini.

Španske poslance še zanima, ali Komisije ne skrbi izčrpavanje socialnega kapitala, ali namerava ukrepati zoper beg talentov iz EU.

Evropska komisija jih je seznanila, da jo skrbijo socialne posledice visoke stopnje brezposelnosti mladih. Mreža EURES, v kateri sodelujejo javni zavodi za zaposlovanje in prek katere je mogoče dobiti informacije o možnostih za zaposlitev in izobraževanje v Evropi, in Tvoja prva zaposlitev EURES sta orodji, ki ju imajo države članice na voljo za spodbujanje mobilnosti pri iskanju zaposlitve. Na Komisiji pojasnjujejo, da so predlagali reformo mreže EURES za lažje iskanje zaposlitve v tujini. Pobuda Tvoja prva zaposlitev EURES pa je po njihovi razlagi majhna pobuda s proračunom 12 milijonov evrov za tri leta, ki je namenjena testiranju in kot spodbuda za države članice, da bi pripravile enake nacionalne pobude, za katere lahko dobijo evropska sredstva iz Evropskega socialnega sklada.

Nemčija je recimo na tej podlagi že vzpostavila transnacionalni program za poklicno izobraževanje Služba mojega življenja, razlaga Evropska komisija. Skupaj z vsemi vpletenimi Komisija še preučuje delovanje vseh čezmejnih pravil, ki veljajo za pomoč brezposelnim, vključno s pravili za prenos teh pravic v druge države. Nič pa na Komisiji v odgovoru španskim poslancem niso rekli glede bega talentov iz držav članic, v katerih mladi zaradi krize ne morejo dobiti zaposlitve in so se prisiljeni izseliti v tujino.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."