MLADINA

Darja Kocbek

12. 8. 2013  |  Novice

Evropski parlament gosti državnike, politične in duhovne voditelje

Dalajlama v Evropskem parlamentu: Pravi prijatelj bo prijatelja opozoril na napake

Dalajlama v Evropskem parlamentu: Pravi prijatelj bo prijatelja opozoril na napake
© Arhiv Evropskega parlamenta

Več kot 100 državnikov, političnih in duhovnih voditeljev ter drugih znanih osebnosti je od prvih neposrednih volitev leta 1979 nagovorilo poslance Evropskega parlamenta. Oktobra 2008 je Ingrid Betancourt, nekdanja kandidatka za predsednico Kolumbije, ki so jo nekaj mesecev prej rešili iz ujetništva, opozorila na moč besede. Tibetanski duhovni vodja Dalajlama je decembra istega leta govoril o sočutju, ljubezni in ženskah.

»Besede vplivajo na resnično življenje. Ljudje so bitja, ki uporabljajo govor. Besede lahko vzgajajo in zdravijo, lahko pa tudi prizadenejo, ranijo in ubijajo. Na besede vplivajo čustva,« je dejala Ingrid Betancourt. Gverilci so po njenih besedah samo odraz razmer v družbi, njihovo nasilje je rezultat potrošništva.

»Naša družba ustvarja nešteto gverilcev v Iraku, Iranu in Afganistanu. Imamo pravico ustvarjati družbo, ki temelji na izključevanju? Našo srečo gradimo na trpljenju drugih. Ustvarjati bi morali racionalne družbe, kjer je vsakdo vključen in končati konflikte. Tehnologija nam omogoča različna ravnanja, zato lahko vsak najde svoje mesto zgolj kot državljan. Obramba pravic izvira iz spremembe navad. Bolj se moramo zavedati, da naš slog življenja pomeni pritisk na druge,« je razložila evropskim poslancem. Vsakdo bi moral premisliti, kako živi, da ne more zahtevati preveč na račun drugih – ne moremo pustiti pipe odprte in upati, da sod nikoli ne bo poln. Ingrid Betancourt je 6 let, 4 mesece in 9 dni, skupaj 2321 dni, preživela v ujetništvu gverilcev FARC (Kolumbijske revolucionarne armade). Postala je simbol svobode in človeškega upora proti nevzdržnim razmeram ter zanikanju temeljnih človekovih pravic.

Dalajlama je dejal, da sodobni časi dajejo veliko prevelik poudarek materialnim vrednotam, ljudje pa zanemarjamo notranje vrednote. Zato je veliko ljudi, med njimi so tudi zelo premožni, ki so kot osebe zelo nesrečni. »Eden temeljnih pogojev za to, da smo lahko veseli in zadovoljni, je notranji mir. Preveč stresa, prevelika sumničavost, prevelika ambicioznost in pohlep tudi uničujejo naš notranji mir. Če hočemo imeti srečno življenje, ne smemo pozabiti na naše notranje vrednote,« je povedal.

Te notranje vrednote ne izhajajo nujno iz verskih naukov, ampak gre za biološki dejavnik. »Mi smo že opremljeni s srčnostjo, občutkom odgovornosti, z občutkom do naše skupnosti. To je biološki dejavnik, ker smo ljudje socialna, družbena bitja. Jaz temu pravim sekularna etika in to je podlaga za naše srečno življenje in notranji mir. Zato spodbujam te vrednote in ponavadi govorim o posvetnih poteh. Uporabljati moramo našo zdravo pamet, naše skupne izkušnje in nenazadnje tudi znanstvena dognanja. Tudi naša fizična dobrobit in mirnost naše duše sta zelo pomembni,« so od Dalajlame slišali evropski poslanci.

»Tukaj vidim mnoge poslance in tudi poslanke. Trdno verjamem – ne pravim tega zato, ker bi se hotel komu prikupiti -, da v zgodnjem obdobju človeške zgodovine še nismo imeli koncepta vodje. Vsi člani skupnosti so sodelovali, šli so na lov, nabirali sadeže in drugo, pa tudi delili so si enako. Nato se je število ljudi povečalo in začele so se tatvine, nadlegovanje in podobno. Takrat se je pojavil koncept vodenja. Takrat je bila bolj kot možgani pomembna fizična moč. Zato je prišlo o prevlade moških,« je razložil. Potem je prišlo izobraževanje in z njim so se razvijali tudi naši možgani, ki so postali pomembnejši od fizične moči. Takrat so postale ženske približno enakopravne z moškimi.

»Zato danes vidim v vaših vrstah tudi toliko žensk. Nekatere so celo zelo čedne. V tem stoletju moramo spodbujati sočutje med ljudmi, ljubezen in srčnost. Prav zaradi bioloških dejavnikov so ženske bolj občutljive za bolečino drugih,« je bilo eno od sporočil Dalajlame v Evropskem parlamentu.

Iz Slovenije so poslance Evropskega parlamenta nagovorili trije predsedniki države. Milan Kučan jih je nagovoril maja leta 2000, Danilo Türk aprila 2008 in Borut Pahor junija letos. Največkrat sta v Parlamentu govorila jordanski kralj Abdulah II in avstrijski predsednik Thomas Klestil, vsak po trikrat.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."