MLADINA

Darja Kocbek

26. 8. 2013  |  Novice

Državljan Evrope je letos tudi Boris Pahor

© Arhiv Mladine

Evropski parlament bo nagrado državljan Evrope za leto 2013 podelil tržaškemu pisatelju Borisu Pahorju, ki je danes dopolnil 100 let. Nagrada je namenjena posameznikom ali skupinam, ki so si posebej prizadevali za vzajemno razumevanje in tesnejše povezovanje narodov Evropske unije, so bili dejavni na področju čezmejnega sodelovanja ali so se vsak dan ukvarjali z uresničevanjem načel Evropske listine temeljnih pravic v praksi.

Kandidate predlagajo evropski poslanci, pri čemer vsak lahko predlaga le enega kandidata za nagrado na leto. Borisa Pahorja so za letošnjo nagrado konec aprila predlagali vsi evropski poslanci in poslanke iz Slovenije. Njegovo kandidaturo so utemeljili z besedami, da je kot kritični pisatelj in veliki intelektualec neprecenljivo vplival na slovenski jezik ter na kulturni razvoj območja med Italijo in Slovenijo.

Boris Pahor, ki je bil rojen v Trstu, velja za enega najbolj znanih slovenskih pisateljev. S svojimi deli je najprej zaslovel v tujini, šele kasneje tudi v domovini. V Evropi je zaslovel predvsem z deli, v katerih opisuje grozote nacističnih koncentracijskih taborišč, v Sloveniji in pri slovenski manjšini v Italiji pa je znan tudi po družbeno-političnem angažmaju. Njegova najbolj znana dela so Nekropola, zbirka novel Mesto v zalivu in romana Nomadi brez oaze in Spopad s pomladjo.

»Če Evropski parlament pride do tega, da v moji osebi prizna pravzaprav obstoj te naše kulture, naše veljavnosti evropskega duha slovenskega človeka, v tem smislu gre za veliko zadoščenje, ki ga doživljam ne samo jaz, ampak ki ga doživljamo vsi, saj sem sin našega tržaškega prebivalstva, našega primorskega človeka. Počaščena je vsa naša kultura in raven naše evropske kulture,« je Boris Pahor dejal, ko je bila junija objavljena novica, da je letošnji nagrajenec Državljan Evrope.

Vseh nagrajencev letos je 43, junija jih je izbrala žirija v Bruslju, ki ji je predsedovala podpredsednica Parlamenta Anni Podimata. Slovesna podelitev medalj za vse nagrajence bo oktobra v Bruslju. Nagrado Evropski parlament podeljuje od leta 2008. Na leto nagrado lahko dobi do 50 posameznikov in organizacij.

Z letošnjim izborom nagrajencev niso vsi zadovoljni. Med tistimi, ki so povzročili nezadovoljstvo, je Skupina proti prisilnim izselitvam (Plataforma de Afectados por la Hipoteca - PAH) iz Španije. Skupina PAH organizira proteste pred domovi španskih politikov. Španski evropski poslanci, ki so člani politične skupine Evropskih ljudskih strank (EPP), h kateri pripada tudi ljudska stranka predsednika vlade Mariana Rajoyja so od žirije, ki je izbrala nagrajence, zahtevali, naj spremenijo svojo odločitev. Španska vlada je PAH označila za teroristično skupino in za naciste, ker protestno oblegajo domove politikov. Španski evropski poslanci, ki se z izbiro PAH za nagrado Državljan Evrope 2013 ne strinjajo, pravijo, da so ti protesti nasilni in v nasprotju z vrednotami Evropskega parlamenta.

Skupino PAH so za letošnjo nagrado Državljan Evrope predlagali španski evropski poslanci iz politične skupine Združene levice (GUE/NGL) in Zelenih. Nekdanja igralka Ada Colau, vodja skupine PAH, upa, da jim bo vlada sedaj, ko so prejemniki prestižne nagrade Državljan Evrope, prisluhnila in jih začela drugače obravnavati.

Športno društvo GAA (Gaelic Athletic Association ) nagrado Državljan Evrope za leto 2013 dobi za povezovanje skupnosti na Irskem in na Severnem irskem prek galskih športnih iger, kot so hurling, galski nogomet in rokomet. GAA, ki je prvi irski dobitnik te prestižne nagrade, je eno največjih amaterskih irskih športnih društev. To športno društvo je za nagrado Državljan Evrope 2013 predlagalo 12 irskih evropskih poslancev, med katerimi je tudi nekdanji predsednik društva. Tudi s to nominacijo in izborom niso vsi zadovoljni. Britanska evropska poslanka Diane Dodds, ki zastopa Severno Irsko, pravi, da je dodelitev nagrade Državljan Evrope športnemu društvu GAA prezgodnja in lahko ogrozi mirovni proces, saj je na Severnem Irskem tako politična organizacija kot športno društvo.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."