MLADINA

Darja Kocbek

1. 10. 2013  |  Novice

Bi neodvisna Katalonija, Baskija, Škotska ostale v EU?

Več pokrajin in regij v EU si želi postati samostojna država. V Belgiji si nekateri politiki v severni pokrajini Flandrija prizadevajo za razpad države in ustanovitev samostojne države Flandrija, Katalonci in Baski si prizadevajo za odcepitev od Španije in ustanovitev samostojnih držav, Škoti bi se radi osamosvojili od Velike Britanije. Nekateri italijanski desničarski politiki vsakih nekaj let oživijo predlog o odcepitvi Severne Italije in ustanovitvi samostojne države Padanije. Če bi kateri od pokrajin ali regij, ki so sedaj del katere od članic EU, odcepitev res uspela, se postavlja vprašanje, ali bi nova država ostala v EU ali bi morala skozi celoten proces pristopnih pogajanj?

Evropske pogodbe ne vsebujejo določb, kaj se zgodi, če del katere od članic EU postane samostojna država. Pravne podlage za to torej ni, kar pomeni, da so vse izjave funkcionarjev evropskih institucij politične, v spletnem biltenu EU Observer razlaga Jordi Sole I Ferrando, generalni sekretar European Free Alliance party.

V preteklih nepredvidljivih primerih, je EU ubrala pot zdravega razuma na podlagi pogajanj in dogovora. Vzhodna Nemčija je z združitvijo z Zahodno Nemčijo avtomatsko postala članica EU, Grenlandija pa se je odločila, da ne bo del EU, čeprav je del članice EU Danske. Zato ni razloga, da EU ne bi bila enako pragmatična v primeru Katalonije, če bi se odcepila od Španije, pravi Jordi Sole I Ferrando.

Katalonija namreč ves čas, odkar je Španija od leta 1986 članica EU, uporablja pravo EU, določiti bi ji bilo treba le število evropskih poslancev in drugih predstavnikov v evropskih institucijah, pa koliko bi morala prispevati v proračun EU, za kar pa ne bi bil potreben celoten proces pogajanj, ki je predpisan za nove članice EU, je prepričan I Ferrando. Ker EU spoštuje temeljne pravice, Kataloncem ne bi smela kratiti pravice do demokratične odločitve o osamosvojitvi. Ferrandovo mnenje je seveda le eno od mnenj.

Da delu članice EU, ki se odcepi, ne bi bilo treba začeti novih pogajanj za vstop v EU, je lani zatrdila tudi evropska komisarka za pravosodje Luksemburžanka Viviane Reding. Španski evropski komisar Joaquin Almunia pa je letos dejal, da bi Katalonija z osamosvojitvijo avtomatsko bila izločena iz EU in bi jo čakal celoten proces pogajanj za vstop v EU, ki je predpisan za nove članice.

Evropski parlament oziroma politična skupina socialistov in demokratov (S&D) svojemu članu škotskemu poslancu Davidu Martinu ni dala zelene luči za pripravo poročila o »kako bi odcepitev dela ozemlja katere od članic EU vplivala na njegovo članstvo v EU«.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.

The project was co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament's grant programme in the field of communication. The European Parliament was not involved in its preparation and is, in no case, responsible for or bound by the information or opinions expressed in the context of this project. In accordance with applicable law, the authors, interviewed people, publishers or programme broadcasters are solely responsible. The European Parliament can also not be held liablefor direct or indirect damage that may result from the implementation of the project."